Bewoners krijgen volgend jaar te maken met forse stijging van de prijzen voor schoon drinkwater


In 2023 stijgt de prijs van drinkwater fors. Alle drinkwaterbedrijven verhogen hun tarieven omdat ze te maken hebben met sterk gestegen energie-, materiaal- en grondstofkosten. Daarnaast moeten ze forse investeringen doen om de beschikbaarheid van kraanwater in de toekomst te garanderen, aldus de bedrijven. De kostenstijging varieert van ongeveer 20 euro tot ongeveer 50 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden, afhankelijk van het bedrijf dat hun water levert.

De prijs voor drinkwater bestaat uit de kostprijs per liter water, het vastrecht en de Belasting op Leidingwater, een milieubelasting die wordt opgelegd door de Rijksoverheid. Volgens drinkwaterbedrijf Vitens, de grootste waterleverancier van Nederland, verbruikt een gemiddeld huishouden van vier personen zo’n 163 kuub water per jaar. Bij Vitens stijgen de kosten komend jaar met circa 20 euro per 100 kuub water. Een kubieke meter water (1.000 liter) kost dit jaar 85 cent in plaats van 72 cent.

Bij drinkwaterbedrijf PWN in Noord-Holland gaat de gemiddelde consument zo’n 48 euro per jaar meer betalen. Een “uitzonderlijke stijging”, aldus PWN. “We doen wat we kunnen om kosten te besparen, want we zijn niet uit op winst.” Maar PWN moet, net als de andere landen, veel investeren in water voor de toekomst.

Lees ook:  Snel rijdende bestuurder die twee vrouwen en twee kinderen doodde, beweert dat hij voorrang had

“De bevolking groeit. De komende jaren worden er veel woningen gebouwd die allemaal een wateraansluiting moeten hebben. We moeten duurzamer werken. Ondergrondse leidingen moeten vervangen worden. En het klimaat verandert. De droge zomers hebben onomstotelijk duidelijk gemaakt hoe urgent investeringen zijn”, zegt Oasen, waterleverancier in Zuid-Holland.

Drinkwaterbedrijf WMD Drenthe investeert de komende jaren 36 miljoen euro, onder meer in het zoeken naar nieuwe waterbronnen. Het tarief in Drenthe stijgt met gemiddeld 2 euro per maand.

Dunea, die ook water levert in Zuid-Holland, wees erop dat drinkwater in Nederland nog relatief goedkoop is. “Tegelijkertijd realiseren we ons dat deze tariefsverhoging voor onze klanten bovenop de prijsstijgingen van onder andere energie en boodschappen komt.”

De drinkwaterleveranciers wijzen klanten erop dat ze hun tarief enigszins kunnen beïnvloeden door zuinig om te gaan met hun water. Er wordt al langer geroepen om bewuster om te gaan met water. “Drinkwater is niet duur, maar wel waardevol”, zegt Oasen.

Lees ook:  Geweld om de familie-eer te verdedigen neemt toe in Nederland

Plaats een reactie