Beroemde Nederlandse bloemenveiling verwacht minder bloemen bij hoge energiekosten

Image source - Pexels.com


Volgens Royal FloraHolland, ‘s werelds grootste bloemenveiling, zullen Nederlandse telers veel minder sierbloemen en -planten gaan produceren door de sterk gestegen energieprijzen. Een woordvoerder van de coöperatie, eigendom van bloemen- en plantentelers, rekent op een daling van 40 procent.

“We zien telers die besloten hebben hun bedrijf te beëindigen vanwege de hoge kosten, maar ook failliet zijn gegaan. Daarnaast zijn er telers die voor 2022, dus voor de inval in Oekraïne, een heel goed energiecontract hadden afgesloten en kunnen doorverkopen Dat levert dan meer op dan zelf bloemen produceren”, aldus een woordvoerder.

Hoewel het afhangt van de precieze planten of bloemen die kwekers verkopen, zijn veel van hen de kosten niet waard tegen de huidige prijzen. Het probleem is dat ze niet zomaar de prijzen kunnen verhogen om duurder gas en elektriciteit te compenseren, omdat hun goederen worden geveild.

“Op de veilingklok is het een kwestie van vraag en aanbod”, aldus de woordvoerder. Als veel telers stoppen, kunnen de prijzen door het beperkte aanbod weer omhoog gaan, maar als een teler al flinke verliezen maakt, gaan ze niet wachten op betere tijden.”

De bloemensector, goed voor zeker 150.000 banen in Nederland, heeft het al enige tijd moeilijk door de oorlog in Oekraïne en de gestegen gasprijzen. Op Valentijnsdag, een van de belangrijkste dagen voor de bloemenverkoop in binnen- en buitenland, leverden telers al 27 procent minder bloemen. Royal FloraHolland pleit voor overheidsingrijpen in de energiemarkt zodat gas en elektriciteit weer enigszins betaalbaar worden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?