Belgische grensstad sluit straten die overvol zijn met Nederlandse vuurwerktoeristen


De Belgische grensplaats Baarle-Hertog grijpt in om de toestroom van Nederlandse vuurwerkkopers te beteugelen. De gemeente gaat straks verkeer van buitenaf voorkomen in twee straten waar veel vuurwerkwinkels zijn gevestigd.

“Het is gewoon te veel geworden”, zei burgemeester Frans De Bont op de Vlaamse omroep Radio 1. “De bewoners hebben het helemaal gehad.” Ze hebben niet alleen last van de eindeloze stoet Nederlandse auto’s, maar ook van mensen die in het openbaar urineren en van rondslingerende vuurwerkdozen en verpakkingen, aldus De Bont.

Baarle-Hertog heeft “zes vuurwerkwinkels, terwijl er maar zo’n drieduizend inwoners zijn”, aldus de burgemeester. Het dorp ontving voorheen alleen in de laatste weken van het jaar veel Nederlandse vuurwerkliefhebbers, maar dit keer begon de toestroom volgens de burgemeester eind september.

In Nederland mag alleen op de laatste drie dagen van het jaar vuurwerk worden verkocht. Nederlanders verleggen hun focus daarom naar België, waar dit het hele jaar door is toegestaan.

Lees ook:  Politie breekt klimaatprotest Universiteit van Amsterdam uit, 30 arrestaties

De Kapelstraat en de Klokkenstraat gaan vanaf vrijdag tussen 9.00 en 18.00 uur dicht. Alleen bewoners, leveranciers, hulpdiensten en fietsers mogen er nog door.

De Bont heeft de wegafsluitingen afgestemd met zijn Nederlandse buurman Baarle-Nassau, omdat de straten dwars door beide steden lopen. De enclavegemeente Baarle-Hertog wordt volledig omringd door Nederland, en delen van Baarle-Nassau worden ook omringd door Baarle-Hertog.

Plaats een reactie