Belangenorganisaties loven de woorden van koning Willem-Alexander over slavernij


Koning Willem-Alexander sprak in zijn kersttoespraak “mooie woorden” over de excuses van de regering voor de betrokkenheid van het Koninkrijk der Nederlanden bij de slavernij. Zijn toespraak werd geprezen door Linda Nooitmeer van NiNsee, het landelijk instituut voor de geschiedenis van de Nederlandse slavernij, Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator Discriminatie en Racismebestrijding, en Dagmar Oudshoorn, de voorzitter van de voormalige Dialooggroep Slavernijgeschiedenis.

In zijn kersttoespraak gaf de koning gehoor aan de excuses die premier Mark Rutte afgelopen maandag namens het kabinet heeft aangeboden. “Niemand is nu verantwoordelijk voor de onmenselijke daden die zijn gepleegd op het leven van mannen, vrouwen en kinderen”, zei de koning. “Maar door ons gedeelde verleden eerlijk onder ogen te zien en de misdaad tegen de menselijkheid die slavernij was te erkennen, leggen we de basis voor een gedeelde toekomst.” Hij zei dat de komende herdenking “onze aandacht zal vasthouden”, en beloofde dat hij en koningin Maxima “betrokken zullen blijven”.

Lees ook:  Jongeren vaker betrokken bij fraude en cybercriminaliteit

Linda Nooitmeer was onder de indruk van de toespraak, laat ze in een eerste reactie weten. “Ik vond het een heel mooi bericht. De koning verwees naar de excuses, naar de ‘misdaad tegen de menselijkheid’ en naar nabestaanden van mensen die in slavernij leefden. Ook gaf hij aan dat het herdenkingsjaar in 2023 de aandacht heeft van het Koninklijk Huis. Ik was blij dat te horen.”

De algemene boodschap van de koning: “Laten we elkaar blijven vasthouden, ook in heftige tijden met sterke emoties”, raakte Nooitmeer.

“Het is heel belangrijk om deze geschiedenis samen te omarmen”, zei Nooitmeer.

Rabin Baldewsingh vond de emotie van de woorden van de koning opmerkelijk. “Uiteindelijk gaat het hier om. Het was echt een heel verbindende speech.” Als voorbeeld noemt Baldewsingh de manier waarop de koning de impact van het slavernijverleden gebruikte om mensen op te roepen mee te doen en mee te doen. Volgens de Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme is het “echt geweldig” dat de koning met zijn woorden de excuses onderstreepte die Rutte eerder uitte. “Ik ben heel blij met deze verbindende woorden. Het kwam heel oprecht over. Ik denk dat er een belangrijke basis is gelegd voor verzoening richting het herdenkingsjaar.”

Lees ook:  Woonlasten stijgen in grote gemeenten, vooral door OZB

Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland en voorzitter van de Dialooggroep Slavernijgeschiedenis. Ook Oudshoorn beschreef de woorden van de koning als zowel mooi als verbindend. “Ik denk dat de toespraak heel belangrijk is voor de nazaten van tot slaaf gemaakte mensen.” Volgens haar weerspiegelden de woorden van de koning vooral wat het adviesorgaan stelde in zijn rapport ‘Ketens van het Verleden’. “We hebben een gedeeld verleden en dat moeten we ook op weg naar een gedeelde toekomst.”

Volgend jaar, van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024, is het Herdenkingsjaar Slavernij Verleden. In het hele koninkrijk zal hier extra aandacht aan worden besteed. Koning Willem-Alexander zal op 1 juli 2023 aanwezig zijn bij een herdenkingsmonument in Amsterdam ter gelegenheid van de totale afschaffing van de slavernij in 1873.

Plaats een reactie