Banken hebben sinds 2001 93 procent van de filialen gesloten


Banken in Nederland hebben sinds 2001 zo’n 93 procent van hun kantoren gesloten. Aan het begin van de eeuw telde Nederland nog 6.100 bankkantoren. Nu zijn dat er zo’n 320, meldt RTL Nieuws.

Veel bankfilialen zijn de afgelopen jaren gesloten. Begin 2020 telde de Rabobank nog 335 vestigingen. Dat zijn er nu 136. ING ging van 170 bankkantoren naar 57 nu. ABN Amro heeft slechts 27 bankkantoren in het land. In zes van de twaalf Nederlandse provincies is er maar één ABN Amro-vestiging.

SNS, aanzienlijk kleiner dan ABN Amro, ING en Rabobank, heeft met ruim 200 verreweg de meeste bankkantoren. De bank zegt dicht bij de klant te willen blijven voor persoonlijk contact. “Er komen genoeg klanten in de filialen.”

De andere drie banken zeggen filialen te sluiten omdat steeds minder klanten daar behoefte aan hebben. In de afgelopen vier jaar is het aantal ING-kantoorbezoeken met bijna 80 procent gedaald, zegt ING-woordvoerder Albert Opoku tegen de omroep. ING verwacht dat het aantal vestigingen de komende jaren verder zal afnemen. “Momenteel zijn er nog kantoren nodig.”

Lees ook:  Utrecht kondigt slavernijmonument aan in stadspark

Bij ABN Amro is het aantal klanten dat een filiaal bezoekt tussen januari 2021 en oktober 2022 met bijna 50 procent gedaald, zegt woordvoerder Hans-Sjouke Koopal. Sommige kantoren krijgen maar vijf of zes klanten per dag. “Als er drie of minder klanten per uur komen, geeft dat aan dat er geen behoefte meer is aan klanten.” ABN Amro heeft geen doel voor hoeveel filialen open moeten blijven. “We willen aanwezig blijven in de regio, ook voor zakelijke klanten”, zegt Koopal.

Volgens Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie en Erasmus Universiteit in Rotterdam, zijn er momenteel nog bankfilialen nodig, maar op de lange termijn wellicht niet meer. “Maar ik kan me voorstellen dat er per provincie minimaal één filiaal open blijft, ook omdat je soms moet langslopen”, zegt hij tegen RTL.

Plaats een reactie