Aziatische olifanten uit Nederland doen het goed in Washington DC


De Aziatische olifantenvrouwtjes Trong Nhi en Nhi Linh, die vorige maand verhuisden van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam naar Washington DC in de Verenigde Staten, maken het goed. Ze zijn net uit quarantaine gekomen en hebben hun leeftijdsgenoten nog niet ontmoet in Smithsonian National Zoo, zei onderzoeker Jeroen Kappelhof, die met de twee olifantenvrouwtjes meereisde. Ze mogen nu echter de vele verblijven van de dierentuin verkennen.

Wageningen University & Research (WUR) deed deze week verslag van de lange reis. De soort doet het erg goed in Europese dierentuinen, maar niet in de VS. De onderzoekers hopen dat de vruchtbare Trong Nhi en Nhi Linh de populatie zullen helpen groeien en meer genetische diversiteit zullen brengen.

De twee olifanten werden maanden van tevoren getraind voor de lange reis, in de hoop het voor de dieren minder stressvol te maken. Ze vlogen begin november vanuit Luik in België met een vrachtvlucht naar JF Kennedy Airport in New York. Vandaar gingen ze verder naar Washington DC

Lees ook:  Video: Opening grootste fietsenstalling Amsterdam onder gracht Centraal Station; 7.000 plekken

“Ze konden elkaar tijdens de reis met hun slurf aanraken”, aldus Kappelhof. “Ze hadden natuurlijk ook genoeg water en eten.” Naast de onderzoeker vergezelden een dierenarts en twee dierverzorgers de vlucht.

“Ik kreeg de indruk dat de olifanten vrij kalm waren tijdens de reis, maar dat is natuurlijk altijd een aanname die je als mens maakt”, legt Kappelhof uit.

Het is niet de bedoeling dat een vrachtvlucht vaker olifanten intercontinentaal vervoert. “Dat dit gebeurt, is nogal ongebruikelijk”, zei hij. Volgens Kappelhof wordt er steeds meer internationaal samengewerkt op het gebied van onderzoek naar Aziatische olifanten en de genen van de soort.

Kappelhof doet onderzoek naar de genetische diversiteit van het dier. Toen dierentuinen Aziatische olifanten kregen, kwamen ze overal vandaan. “De ene was een geschenk van de Thaise koning en vele kwamen bijvoorbeeld uit Birma. Deze dieren hadden ander genetisch materiaal, maar zijn al heel lang samen”, legt de onderzoeker uit. “De vraag is in hoeverre hun genetisch materiaal nog overeenkomt met dat van de dieren in het wild.”

Lees ook:  Woonlasten stijgen in grote gemeenten, vooral door OZB

Voor het onderzoek kijkt Kappelhof naar het huidige genetische materiaal van olifanten in dierentuinen wereldwijd en dat van olifanten die ooit uit het wild kwamen maar nu in dierentuinen leven. Later kunnen er monsters van wilde olifanten, bijvoorbeeld in Laos, Thailand, Sri Lanka en India, aan worden toegevoegd.

Helaas is de Aziatische olifant een bedreigde diersoort. Onderzoekers onderzoeken nu of het ooit mogelijk zal zijn om olifanten uit dierentuinen terug te zetten in het wild. “Maar dit plan zit nog in de brainstormfase”, zegt Kappelhof. Als de olifanten genetisch te veel verschillen, kan dat grote gevolgen hebben en mogelijk zelfs schadelijk zijn voor de soort.

Plaats een reactie