Asielzoekerscentrum Ter Apel “voldoet niet aan de minimumnormen”: EU-commissaris

Image source - Pexels.com


Dunja Mijatović, de Europese Commissaris voor de Rechten van de Mens, bekritiseerde de toestand van de Nederlandse asielopvang en drong er bij het land op aan om snel maatregelen te nemen om de omstandigheden voor asielzoekers te verbeteren. De huidige situatie in het asielaanvraagcentrum in Ter Apel “voldoet niet eens aan de minimumnormen van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens”, schrijft ze in een brief aan verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).

“De huidige situatie lijkt minder verband te houden met een plotselinge en onvoorziene toename van het aantal aankomsten, maar legt eerder wat meer structurele tekortkomingen bloot”, zei Mijatović. Ze constateerde vorige week het overlijden van een baby van 3 maanden in het aanmeldcentrum en het feit dat de afgelopen weken honderden asielzoekers noodgedwongen buiten moesten slapen. “Ik ben me er ook van bewust dat, afgezien van de meest zichtbare situatie in het centrum van Ter Apel, veel mensen voor langere perioden in de noodopvang hebben verbleven die niet geschikt is voor iets meer dan een zeer kort verblijf.”

Mijatović zei zich bewust te zijn van de uitdagingen waarmee Nederland en andere lidstaten worden geconfronteerd bij het opnemen van Oekraïense vluchtelingen naast andere asielzoekers. Toch maakt ze zich zorgen over hoe Nederland Oekraïners anders behandelt dan andere asielzoekers. “Ik sluit me aan bij de oproep van anderen, waaronder het Nationaal Instituut voor de Rechten van de Mens, om discriminerende behandeling bij toegang tot opvang en andere diensten te voorkomen.”

De Europese commissaris merkte op dat sommige plannen van de Nederlandse regering om de huidige uitdagingen aan te pakken van invloed kunnen zijn op “het recht om asiel aan te vragen of het recht op een gezinsleven”, verwijzend naar het plan van het kabinet om gezinshereniging aan banden te leggen. “Ik benadruk dat eventuele verdere stappen volledig in lijn moeten zijn met de Nederlandse verplichtingen op grond van het internationale vluchtelingen- en mensenrechtenrecht.”

Ze drong er bij Nederland op aan te werken aan een duurzamere opvang die “voldoende inspeelt op fluctuaties” in asielstromen, de kans op capaciteitsproblemen verkleint en zorgt voor “veilige en menswaardige omstandigheden voor iedereen”.

Mijatović uitte ook zijn bezorgdheid over de focus van de Nederlandse regering op het verminderen van aankomsten en afschrikking bij de communicatie met het publiek over asielopvang. Focussen daarop in plaats van de Nederlandse verantwoordelijkheid om mensen op te vangen die bescherming nodig hebben, ondermijnt volgens haar de publieke bereidheid om asielopvang te ondersteunen. “Daarom roep ik Nederland op om een ​​pleitbezorger te zijn voor een eerlijk en mensenrechtenconform asiel- en beschermingssysteem en om benaderingen die primair gericht zijn op afschrikking af te wijzen.”

In reactie op de brief van de commissaris vatte Van der Burg de plannen en maatregelen van het kabinet samen om de situatie in Ter Apel aan te pakken. “De regering zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de erbarmelijke omstandigheden voor nieuw aangekomen asielzoekers zo snel mogelijk worden verlicht en blijven werken aan een eerlijk en effectief asiel- en migratiesysteem”, zei hij. Maar hij voegde eraan toe dat Nederland dit niet alleen kan. “Ook op Europees niveau zijn oplossingen nodig.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?