Asielzoeker hotel deal bereikt, met 150 set om te verblijven in Albergen; Delft naar woning 220

Image source - Pexels.com


De gemeente Tubbergen, de Rijksoverheid en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hebben overeenstemming bereikt over de opvang van asielzoekers in Hotel ‘t Elshuys in het dorp Albergen. In het hotel zullen maximaal 150 asielzoekers worden ondergebracht. De eerste bewoners van Albergen worden in oktober verwacht, meldt de gemeente in een persbericht.

Alle bewoners worden ondergebracht in het bestaande gebouw. Het COA zal voor meer asielzoekers geen tijdelijke “woonunits” meer naast het hotel neerzetten. “Hierdoor ontstaat een opvanglocatie die past bij de schaal van Tubbergen”, aldus de gemeente, waar Albergen onderdeel van uitmaakt.

Ook is afgesproken dat ongeveer een derde van de bewoners zal bestaan ​​uit mensen die de vluchtelingenstatus met Nederlands verblijfsrecht hebben gekregen, maar die nog geen vaste woning hebben.

Het COA kocht het hotel buiten medeweten van de gemeente om plaats te bieden aan maximaal 300 asielzoekers. Het was de eerste keer dat de regering van plan was asielzoekers in een gemeente te huisvesten zonder eerst een deal te sluiten. Het zorgde voor veel onrust en woede in Albergen, dat in het Twentse Overijssel ligt. Als gevolg hiervan werden er verschillende demonstraties gehouden in het hotel.

Staatssecretaris Eric van der Burg van asielbeleid ging vorige week in gesprek met onder meer de gemeenteraad om naar hun zorgen te luisteren. De raad nam dinsdag een motie aan dat maximaal 150 asielzoekers het hotel mogen betreden, meldt RTV Oost.

“De afgelopen veertien dagen zijn er veel gesprekken gevoerd met onze bewoners, het gemeentebestuur, de staatssecretaris en het COA. Soms zijn er harde woorden gesproken”, aldus burgemeester Wilmien Haverkamp van de gemeente Tubbergen.

“Ik weet zeker dat veel inwoners van Tubbergen willen helpen om hun verblijf op onze opvanglocatie zo aangenaam en nuttig mogelijk te maken. Voor elkaar zorgen, elkaar verder helpen: dat past bij de noaberschap waar onze regio bekend om staat.”

Het woord noaberschap in het Twents verwijst naar de houding van buren binnen een kleine gemeenschap.

Zaterdag ruim 200 asielzoekers naar Delft

Los daarvan maakte de gemeente Delft bekend dat daar zaterdag een asielzoekerscentrum opengaat. De faciliteit bevindt zich aan het Manderspark, vlakbij de universiteit, en biedt plaats aan 220 asielzoekers voor maximaal vijf maanden.

De gemeente zei in mei dat de opvang zou worden geopend en dat de gebouwen er al staan, maar leeg staan. Dat leidde tot frustratie bij gemeenteraadsleden, die zich afvroegen waarom de asielzoekers er nog niet waren.

Delftse ambtenaren onthulden dat er legionella is gevonden in een waterleiding, waardoor het sanitair voorlopig onbruikbaar is. “Om dit probleem goed op te lossen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de locatie zo snel mogelijk open kan, zet het COA tijdelijk watertanks in. Deze worden gebruikt voor drinkwater en sanitair. Hierdoor kan het complex nu in gebruik genomen”, aldus de gemeente.

De tijdelijke opvang moet helpen om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel en op de andere asielzoekerscentra te verminderen. De asielketen lag stil omdat er te weinig opvangplaatsen waren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?