Asielplan kabinet schendt kinderrechten: Kinderombudsman

Image source - Pexels.com


Het asielplan dat de regering vrijdag bekendmaakte om gezinshereniging uit te stellen, is op geen enkele manier in overeenstemming met het Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Kinderombudsman Margrite Kalverboer zei dat maandag in een uitzending van EenVandaag op NPO Radio 1 erop te wijzen dat Nederland zich aan het verdrag heeft gecommitteerd.

Het verdrag stelt dat “staten kinderzaken met welwillendheid, menselijkheid en urgentie moeten behandelen”, zei Kalverboer. “Een kind heeft het recht om herenigd te worden met zijn of haar ouders.” Het verdrag verplicht landen ook om kinderen met de vluchtelingenstatus extra bescherming te bieden.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) maakte vrijdag in een Kamerbrief bekend dat het kabinet tijdelijke aanvullende maatregelen neemt om de druk op de opvang van asielzoekers te verlichten. Een van die maatregelen is dat de visumvoorziening voor de gezinsleden van mensen die al in Nederland zijn, wordt aangepast. Ze mogen pas naar Nederland komen als het gezin een woning heeft. Daar moeten mensen tot 15 maanden op wachten.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel huisvest momenteel veel meer alleenstaande minderjarigen dan is toegestaan. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) meldt dit weekend dat ongeveer 350 minderjarige asielzoekers zonder ouders in Ter Apel verblijven, terwijl het centrum slechts plaats heeft voor 55 alleenstaande minderjarigen. Het COA kan 150 alleenstaande minderjarigen begeleiden omdat het de daarvoor bestemde ruimtes heeft aangepast.

“Het lijkt amateuristisch dat het niet lukt om de procedure zo snel mogelijk op gang te brengen, zodat kinderen op een plek kunnen worden geplaatst waar ze hun leven kunnen beginnen”, zegt Kalverboer tegen NPO Radio 1. Volgens Kalverboer moeten gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen en aanvaard een evenredige verdeling in de opvang van asielzoekers. “Ik denk dat elke gemeente wel tien of twintig kinderen kan opnemen, en dan is de last niet zo groot. We moeten naar kleinschaligheid, waar iedereen zich prettiger voelt.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?