Asielcentrum wordt geopend in Tubbergen, State Sec. zegt na “emotionele” ontmoeting

Image source - Pexels.com


Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) houdt vast aan zijn besluit om een ​​asielzoekerscentrum in Albergen te openen. Hij heeft ‘expliciet aangegeven’ dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het hotel in Albergen heeft gekocht om asielzoekers op te vangen, en ‘dat gaat gebeuren’. ‘Hoe we dat gaan doen, bespreek ik met de gemeenteraad’, zei de staatssecretaris na een emotionele raadsvergadering over het asielcentrum.

Van der Burg zei vooraf dat hij geen beloftes zou doen, maar zou luisteren naar omwonenden en de gemeente en vragen zou beantwoorden. “Als je een rotbeslissing neemt voor mensen, moet je ook de ballen hebben om het persoonlijk uit te leggen”, aldus Van der Burg. De boodschap van raad en sprekers was unaniem, merkte de Staatssecretaris achteraf op: “Dit is niet hoe ze het willen.”

De staatssecretaris herhaalde dat hij hoopt dat hij een gemeente niet voor de tweede keer hoeft te dwingen asielzoekers op te nemen. “Ik hoop dat ik vrijwillig tegen gemeenten kan zeggen: ‘we doen een paar honderd plaatsen daar en een paar honderd plaatsen daar’, ook afhankelijk van de grootte van de gemeente.”

Burgemeester Wilmien Havekramp van Tubbergen, dat Alkmaar bestrijkt, beschreef de raadsvergadering als een avond met “veel emotie en veel vragen”. De vergadering verliep over het algemeen vlot, met af en toe spottende opmerkingen van de staatssecretaris, uitingen van ongenoegen over de gang van zaken en applaus voor de sprekers vanaf de publieke tribune. Een enkele keer moest de burgemeester de aanwezigen vermanen kalm te blijven.

De 19 gemeenteraadsleden zeiden te betreuren dat Tubbergen bekend staat als een gemeente die geen asielzoekers wil opnemen. De gemeente Tubbergen staat voor humane asielopvang, zegt CDA-fractievoorzitter Christel Luttikhuis namens de gemeente. De raad heeft een motie ingediend waarin de staatssecretaris, het COA en de burgemeester en wethouders van Tubbergen worden opgeroepen om ‘voorzichtig’ bijeen te komen en de opvang van asielzoekers te bespreken. De vergadering moet binnen vijf werkdagen plaatsvinden.

Van der Burg vond het nog steeds verantwoord om van dit ‘zeer zware middel’ gebruik te maken: het COA toestemming geven om het hotel als asielcentrum te gebruiken en daarbij de gemeente te omzeilen. De asielcrisis is te groot om dit instrument niet in te zetten als gemeenten weigeren vrijwillig mee te werken aan het openen van opvangcentra, benadrukte de staatssecretaris.

De raad heeft twijfels geuit over de juridische haalbaarheid van deze vorm van dwang. Maar de staatssecretaris geeft geen krimp. ‘Ik neem je bloedserieus, maar ik zal niet alles doen wat je wilt,’ zei hij.

De nieuwste asielcrisis heeft de coalitie van VVD, D66, CDA en CU hopeloos verdeeld, vertellen bronnen aan De Telegraaf.

Volgens bronnen van de krant wil de VVD strengere maatregelen om het aantal gezinsleden dat zich bij een vluchteling kan voegen te beperken en asielzoekers uit veilige landen zo snel mogelijk uit Nederland te krijgen. De andere drie partijen willen dat de VVD eerder steun geeft aan een wetsvoorstel om gemeenten te dwingen opvangplaatsen te openen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?