Antivirale Covid-behandeling nu beschikbaar in Nederland voor € 1.250


De antivirale medicatie die is goedgekeurd voor de behandeling van Covid-19 is nu op de Nederlandse markt verkrijgbaar, bevestigt de Nederlandse Vereniging van Huisartsen (NHG) donderdag. Behandeling met het medicijn Paxlovid, geproduceerd door Pfizer, kost 1.242 euro, en er zijn strikte regels over wie in aanmerking komt om die kosten door verzekeraars te laten vergoeden.

Paxlovid werd in januari al aanbevolen voor gebruik in de Europese Unie, hoewel de lidstaten het al een paar weken eerder mochten gebruiken op grond van een noodmaatregel. Op advies van het Europees Geneesmiddelenbureau is de Nederlandse overheid gedurende enkele maanden in onderhandeling gegaan met Pfizer om de definitieve prijs in Nederland vast te stellen. Het ministerie van Volksgezondheid kreeg in november kritiek omdat het niet sneller werkte om de deal te sluiten.

De behandeling met Paxlovid is enigszins gecompliceerd en houdt in dat de patiënt gedurende vijf dagen 30 pillen inneemt. Twee tabletten van 150 milligram Paxlovid en één tablet van 100 milligram van het geneesmiddel ritonavir moeten tweemaal daags samen worden ingenomen. Paxlovid maakt het moeilijker voor het SARS-CoV-2-coronavirus om zich in het lichaam te vermenigvuldigen, en ritonavir verlengt de effectiviteit van de Pfizer-medicatie, zei de EMA eerder dit jaar. Pfizer distribueert afzonderlijke pakketten die alle pillen bevatten die nodig zijn voor één volledige kuur.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Uit testresultaten die aan het EMA werden voorgelegd, bleek dat 1.039 patiënten met Covid-19 Paxlovid kregen toegediend, van wie er acht langer dan een dag in het ziekenhuis moesten worden opgenomen om ernstige symptomen te behandelen. Geen van hen stierf. Een placebogroep van 1.046 patiënten resulteerde in 66 ziekenhuisopnames en negen sterfgevallen.

Hoewel de behandeling zeer effectief is gebleken, komt een kleine groep mensen in aanmerking voor vergoeding van de kosten van 1.242 euro vanuit hun basisverzekering. Dit omvat ernstig zieke of kwetsbare mensen die ook geen Covid-19 hebben meegemaakt en niet zijn gevaccineerd. Bovendien kunnen degenen met “een ernstig verminderd immuunsysteem”, inclusief patiënten met een orgaantransplantatie, die zorg krijgen van een specialist, door verzekeraars worden gedekt, ongeacht de vaccinatiestatus.

Ook raadde de NHG huisartsen af ​​om de geneesmiddelencombinatie toe te dienen aan zwangere vrouwen of aan degenen die bepaalde medicijnen gebruiken.

Plaats een reactie