Antisemitische slogan gebeeldhouwd door nieuwe joodse gedenkstenen in Lochem


Het woord ‘jood’ en de davidster zijn gegraveerd bij recent geplaatste joodse gedenkstenen, de Stolpersteine, in Lochem. Volgens de stichting Stolpersteine ​​Lochem was dit een daad van antisemitisme. Het incident gebeurde in de vroege uurtjes van zaterdagochtend. De bewoner deed aangifte bij de politie.

De stichting gaat ervan uit dat de dader de slogan in de hal van de woning aan de Walderstraat 12 heeft gekerfd vanwege de gedenkstenen. Ze zijn op 28 september geplaatst ter nagedachtenis aan de bewoners van het huis die er in 1942 woonden tot ze slachtoffer werden van de nazi’s. Ze werden vermoord in Auschwitz en Theresienstadt vanwege hun joodse achtergrond. Op 28 september werd het huis ook beklad met een davidster.

“Het bestuur spreekt hier zijn afkeer van uit en wil dat de verantwoordelijke autoriteiten – gemeente, politie, officier van justitie – alles in het werk stellen om deze daad te laten bestraffen”, schrijft de stichting op haar website. “Het laat eens te meer zien dat vrijheid, tolerantie en rechtvaardigheid niet vanzelfsprekend zijn.”

Lees ook:  Vrouw vecht nog steeds voor haar leven na schietpartij winkelcentrum Zwijndrecht

De gemeente Lochem zegt het incident te hebben gemeld bij het Israëlisch Informatie- en Documentatiecentrum (CIDI). Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve walgt van het antisemitisme. “In de gemeente Lochem is geen plaats voor antisemitisme. Dat dit is opgedoken op een plek waar we Stolpersteine ​​hebben geplaatst, is een volstrekt onaanvaardbare daad van haat. Ik ben blij dat de bewoner aangifte heeft gedaan bij de politie. Ik hoop dat politie en justitie de dader vinden en straffen om zo het goede voorbeeld te geven. Nooit meer.”

Plaats een reactie