Antirookbeleid ‘faalt’ om jonge rokers te helpen: gezondheidsexperts

Image source - Pexels.com


Gezondheidsexperts en stichtingen roepen het kabinet op om het antirookbeleid aan te scherpen nu roken steeds populairder wordt onder jongeren. Sommigen hebben het “rookvrije generatie”-plan een mislukking genoemd, aldus het AD.

Bijna vier jaar in het uitgebreide plan van de regering om roken onder jongeren uit te bannen en volwassen rokers terug te brengen tot 5 procent, vinden experts dat het tijd is voor dringende actie. Bijna een derde van de jongvolwassenen rookt en het aantal jongeren dat heeft gerookt is sinds 2020 zelfs gestegen.

Met het huidige plan worden sigaretten duurder, wordt tabak in 2024 uit de supermarkten gehaald en tellen e-sigaretten onder meer mee onder het rookverbod. Gezondheidsstichtingen zeggen echter dat er een nog drastischer oplossing nodig is: een jaarlijkse prijsverhoging van 10 procent voor sigaretten, aldus het AD.

“Het is bewezen dat structurele prijsstijgingen voor sigaretten een van de meest effectieve manieren zijn om het roken te verminderen”, zegt Wanda de Kanter, longarts en anti-rookactiviste. Ze is van mening dat de pandemie van het coronavirus heeft bijgedragen aan de toename van jonge rokers , noemde het ‘ongelooflijk’.

De Kanter wees er ook op dat het lobbyen van de tabaksindustrie een handje heeft gehad bij het wegnemen van de structurele prijsstijging voor sigaretten. Hartstichting, KWF en Longfonds vertelden het AD dat ook maatregelen als een accijnsverhoging van één euro en een verbod op smaken van e-sigaretten werden uitgesteld. Zij stellen dat de accijnzen jaarlijks met minimaal 10 procent moeten stijgen.

Een verbod op de tabakslobby is ook essentieel voor vooruitgang, aldus De Kanter. “Dit is de enige manier om de tabaksindustrie onder controle te houden. Fabrikanten proberen altijd iets nieuws te introduceren, zoals een damp of vapen.”

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) zal binnenkort een brief naar de Tweede Kamer sturen over het onderwerp, zegt een woordvoerder tegen het AD. Deze brief zou voor de zomer verstuurd worden en liep vertraging op. Wel heeft Van Ooijen voorgesteld om de prijs van een pakje sigaretten in 2040 met 30 tot 47 euro te verhogen, aldus het AD.

Gezondheidsdeskundigen en stichtingen kijken reikhalzend uit naar de brief van Van Ooijen. Volgens de gezondheidsstichtingen: “We hebben de politiek nodig om vaart te zetten achter en een einde te maken aan de vermijdbare ziekte en sterfte veroorzaakt door roken.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?