Andries Jonker nieuwe bondscoach Nederlands vrouwenvoetbal

Image source - Pexels.com


Andries Jonker is de nieuwe bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. Hij begint per direct en tekende een contract tot het EK in 2025, zo maakte de KNVB woensdag bekend.

Jonker was volgens de KNVB in 2001 korte tijd interim-coach van het damesteam en heeft sindsdien ruime ervaring opgedaan als coach in het herenvoetbal. Hij was coach van Willem II, Wolfsburg en Telstar en assistent-coach onder Lousi van Gaal bij FC Barcelona en Bayern München.

Jonker leidt de Oranjevrouwen begin volgende maand voor het eerst tijdens wedstrijden, waaronder de WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland op 6 september in Utrecht. Hij is vereerd met de functie. “Ik heb eerder ervaren hoe fijn het is om met een groep ambitieuze, toegewijde spelers te werken”, zei hij. “We hebben ambitieuze doelen, maar ook een enorme hoeveelheid kwaliteit en talent waar we op kunnen putten voor het WK 2023.”

Jan Dirk van der Zee, in het bestuur van de KNVB verantwoordelijk voor vrouwenvoetbal, noemde Jonker ‘een voor de hand liggende keuze’. “Het is niet voor niets dat we Andries eerder hebben gepeild. Hij staat al een tijdje op onze lijst. Het is goed nieuws dat hij in staat en bereid is om zo snel in te grijpen en het team naar de kwalificatie voor het WK te leiden”, zei hij. “We kijken erg uit naar onze samenwerking.”

De vorige coach van de Oranje Leeuwinnen, Mark Parsons, stapte eerder in augustus op nadat Frankrijk Nederland had uitgeschakeld in de kwartfinales van het EK in Engeland.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?