Amsterdamse politie bestrijdt toename schietpartijen en explosies bij geldautomaten, cafés en woningen

Image source - Pexels.com

De politie in Amsterdam stelt twee nieuwe teams samen om de criminele onderwereld aan te pakken die heeft geleid tot een reeks explosies in de hoofdstad te midden van een kennelijke toename van de georganiseerde misdaad. Volgens De Telegraaf zijn er dit jaar tot nu toe meer dan vijftig aanslagen geweest op banken, huizen, bars, cafés en restaurants.

Politiechef Frank Paauw vertelde de krant dat de twee nieuwe teams nodig zullen zijn om het gebruik van explosieven om geldautomaten te beroven, maar ook afpersing, benderivaliteit en afpersing aan te pakken.

Voorheen werkten zo’n dertig politieagenten als eenheid in Amsterdam samen om de georganiseerde misdaad te bestrijden, maar het team werd naar verluidt ontbonden vanwege personeelstekorten kort voor de uitbraak van het coronavirus. De agenten werden overgeplaatst naar andere afdelingen in een beweging die de politievakbond NPB “ongewenst” noemde omdat het “cruciaal was in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Een week later, eind 2019, stelde de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, in een brief dat de stad 500 extra politieagenten nodig had, maar zei dat haar verzoeken aan het ministerie van Justitie en Veiligheid niet werden ingewilligd. Ze werd daarbij ondersteund door de politie en het lokale arrondissementsparket.

Paauw sprak met De Telegraaf na de recente golf van explosies, die volgens hem worden gepleegd door “roekeloze en domme idioten uit kwetsbare wijken” met zelfgemaakte apparaten. Ze komen er vaak niet met contant geld vandoor als ze proberen een geldautomaat open te blazen, zei hij. Het geld is meestal niet meer bruikbaar en kan worden teruggekoppeld naar de verdachten, zei hij.

Bovendien is de angst voor instorting van een gebouw zeer reëel en Paauw zei zich zorgen te maken over wat er zal gebeuren als wooncomplexen met bankautomaten het doelwit blijven. “We maken ons grote zorgen. Ze gebruiken steeds zwaardere explosieven.”

Afgezien van de aanvallen op bankautomaten, is er een groeiend aantal incidenten waarbij huizen en bedrijven worden aangevallen met explosieven of geweervuur. Dit gebeurt ofwel wanneer iemand het slachtoffer is van een afpersingscomplot, maar ook wanneer een vete tussen rivaliserende drugsbendes escaleert, vertelde hij de krant.

“De daders zijn heel makkelijk te rekruteren. Ze plegen al aanslagen voor duizend euro. Bijvoorbeeld met een fles benzine en een Cobra 6-vuurwerk eraan vastgelijmd. Heel makkelijk”, aldus Paauw.

Amsterdam sluit vaak bedrijfspanden of sluit woningen af ​​wanneer geweldscriminaliteit de openbare veiligheid bedreigt. Jarenlang hebben bedrijfseigenaren geklaagd dat een afperser hen gemakkelijk in een verlies-verliessituatie kan brengen waarin ze ofwel moeten voldoen aan de eisen van een crimineel, of vergelding riskeren. De vergelding leidt er vervolgens toe dat hun bedrijf hoe dan ook wordt stilgelegd, met uitgebreide financiële schade tot gevolg.

De stad heeft onlangs twee horecazaken voor een half jaar gesloten nadat vorige week buiten explosieven tot ontploffing waren gebracht. Cafe In The City, in de wijk Leidseplein, en The Harbour Club, in Amsterdam-Oost, zeiden beiden geschokt te zijn door het besluit van de stad. Op beide locaties hebben in het verleden ook geweldsmisdrijven plaatsgevonden, maar de eigenaren zeggen altijd mee te werken aan het politieonderzoek.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?