Amsterdams ziekenhuis gaat AI gebruiken om IC-ontslagen te begeleiden in ‘s werelds eerste

Image source - Pexels.com


Het Amsterdam UMC is een experiment gestart waarbij artificiële intelligentie intensivisten helpt te beslissen wanneer een patiënt van de intensive care naar een reguliere afdeling kan worden ontslagen. Een wereldprimeur, aldus het ziekenhuis. Het doel is om de beschikbare IC-capaciteit zo optimaal mogelijk te benutten, zeker met het oog op toekomstige Covid-19-golven.

Het verplaatsen van een patiënt van de IC is een gecompliceerde beslissing waar intensivisten elke dag mee te maken krijgen. Als ze de patiënt te vroeg verplaatsen en hun toestand verslechtert tot het punt dat ze opnieuw intensieve zorg nodig hebben, is het risico op overlijden groter. Ook is het niet goed voor een patiënt om te lang op de IC te blijven, legt intensivist Paul Elbers van Amsterdam UMC uit.

“Het is vervelend voor de patiënt. Maar het is ook erg duur en het bed kan niet worden gebruikt voor een andere patiënt die het misschien veel meer nodig heeft,” zei Elbers. “Allemaal zeer onwenselijk met het relatief lage aantal IC-bedden in Nederland, het gebrek aan IC-verpleegkundigen en het hoge ziekteverzuim sinds corona.”

Elbers en collega-intensivist Patric Thoral ontwikkelden de AI samen met de Amsterdamse softwareontwikkelaar Pacmed. De AI, Pacmed Critical genaamd, vergelijkt de gegevens van IC-patiënten met de gepseudonimiseerde gegevens van bijna 25.000 patiënten die onlangs op de IC zijn behandeld. Op basis daarvan kan de AI realtime zeggen wat de kans is dat de patiënt bij overplaatsing naar een verpleegafdeling binnen een week terug moet op de IC.

De lozingssoftware laat ook zien hoe die voorspelling in de tijd verandert en op welke lijst met factoren de voorspelling is gebaseerd. De intensivist neemt de eindbeslissing en is daarmee eindverantwoordelijk. “We zien het als een soort second opinion. En door te onderzoeken hoe de software in de praktijk werkt, willen we de waarde voor patiënten en zorgverleners verder vergroten”, aldus intensivist Thoral.

Het doel is om het aantal heropnames te verminderen en te voorkomen dat patiënten te lang op de IC blijven. “We schatten dat er vooral winst te behalen valt bij ongeplande opnames, zoals bij bloedvergiftiging, longontsteking en een Covid-19-infectie”, zei Thoral. “Bij dit soort opnames is de kans op heropname over het algemeen groter dan bij IC-opnames voor planbare zorg.”

Pacmed Critical is volgens de intensivisten een wereldprimeur. “Voor zover ik weet is het de enige medische beslissingsondersteuning op basis van artificiële intelligentie die op deze manier in een ziekenhuis wordt ingezet. Ik bedoel beslissingsondersteuning aan het bed van de IC-patiënt, waarbij algoritmen en ontwikkelde modellen direct en in realtime kunnen worden gebruikt met gegevens uit het elektronische patiëntendossier”, aldus Thoral.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?