Amsterdam zou veel geldautomaten kunnen verbieden om explosieve overvallen te stoppen

Image source - Pexels.com


Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam besprak op AT5 een verbod op geldautomaten in risicogebieden, meldt de NOS. Een reeks explosies in Amsterdam, onder meer bij geldautomaten, leidde tot de bezorgdheid van de burgemeester dat geldautomaten in de gevels van gebouwen buurten in gevaar kunnen brengen.

In juli en augustus waren er 10 explosies in Amsterdam. Huizen, bedrijven en geldautomaten waren allemaal het doelwit. Niemand raakte gewond, maar de incidenten intimideerden de omwonenden. “Het is serieus, ik maak me er zorgen over”, zei Halsema over de explosies.

De burgemeester zegt dat de gemeente Amsterdam al een tijdje bezig is met het verwijderen van geldautomaten uit de gevels van gebouwen, maar het is uiteindelijk aan banken of ze willen dat geldautomaten worden weggehaald. Halsema zei dat ze wil dat de gemeente het laatste woord heeft in deze situaties.

“Nu moeten bewoners zelf de problematiek aankaarten om er vanaf te komen. Zolang ik de bevoegdheid niet heb, houd je plekken die risicovol zijn. Dat weten de bewoners ook goed”, legt Halsema uit op het programma.

Deze bevoegdheid komt er alleen als het kabinet de wet wijzigt. De gemeente is hierover in gesprek met het kabinet, aldus Halsema.

“Daar hebben we de afgelopen jaren ook gesprekken over gevoerd met de bekende Nederlandse banken. Ook de gevelmachines zijn minder geworden”, aldus Halsema. “Maar er ligt een grote verantwoordelijkheid ten aanzien van de risico’s voor het milieu.”

De daders zijn echter verantwoordelijk voor het geweld, benadrukte de burgemeester. Ze merkte op dat explosies bij geldautomaten daders zelden belonen met buit en noemde ze ‘zinloos’.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?