Amsterdam werkt aan monument ter ere van WO II “troostmeisjes”


De gemeente Amsterdam en onderzoeksjournaliste Griselda Molemans werken samen aan een monument ter ere van ’troostmeisjes’ – vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanse bezetter gedwongen werden tot seks met Japanse soldaten. Het monument zou voor wat diplomatieke spanningen met Japan kunnen zorgen, meldt Trouw.

Japan is tegen monumenten ter ere van ’troostmeisjes’ omdat de vrouwen volgens de Japanse regering niet gedwongen werden om als seksslavinnen te werken. Druk vanuit Japan dwong de Duitse stad Freiburg plannen voor een monument te schrappen. En een monument in de Amerikaanse stad San Francisco verzuurde meteen de relatie met de Japanse zusterstad Osaka.

“Veel landen beginnen niet eens. Handelsbetrekkingen met Japan hebben voorrang’, zegt Molemans tegen Trouw. Ze vindt het belangrijk dat Nederland pal staat en dit monument krijgt. “Ik hoor nog wel eens termen als ‘Jappenhoeren’, veel mensen weten niet wat er toen in Nederlands-Indië gebeurde. Ik wil niet dat deze vrouwen slechts een voetnoot in de geschiedenis worden.”

Lees ook:  Kabinet keurt € 200 miljoen fonds goed voor geschiedenis van slavernij sociale programma's, onderwijs

Volgens Molemans heeft Nederland ook een verantwoordelijkheid tegenover de vrouwen die gedwongen worden om als seksslavinnen te werken. Na de oorlog namen de Nederlandse Staat en het Koninklijk Huis een deel van de verdiensten van de vrouwen in beslag, onthulden Molemans en Follow the Money vorig jaar.

Volgens het FTM-onderzoek heeft Japan een deel van het verdiende geld in de gedwongen bordelen gestort op Japanse banken, waarmee Japan de oorlog financierde. Bij de ontmanteling van deze banken in 1945 kregen de Nederlandse Staat en het Koninklijk Huis als grootaandeelhouders een deel van de opbrengst. Nederland kreeg 155 miljoen euro, waarvoor de slachtoffers nooit een vergoeding hebben gekregen.

Meer dan 70.000 vrouwen uit Nederland en de voormalige kolonie Nederlands-Indië werden gedwongen om in Japanse bordelen te werken, zei Molemans. Een klein aantal van hen leeft nog. In totaal dwongen Japanse bezetters ongeveer 500.000 tot seks met Japanse militairen. De meeste vrouwen kwamen uit Korea.

Lees ook:  Nederlandse overheid faalt om gezinnen te beschermen die worden uitgezet: ombudsmannen

Molemans hoopt dat het monument in Amsterdam troost en steun kan bieden aan nabestaanden in Indonesië en Nederland, maar ook in andere getroffen landen. “Ik heb met de slachtoffers gesproken, evenals met hun dochters en kleindochters. Het trauma leeft nog steeds, ook bij de jongere generatie.”

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zegt tegen Trouw dat de gemeente verheugd is dat het monument daar komt te staan. De Japanse ambassade in Den Haag wil niet reageren op de vragen van de krant over het monument.

Plaats een reactie