Amsterdam verlaagt de snelheidslimiet in de stad naar 30 km/u op 80% van de wegen


Politieke leiders in Amsterdam kondigden plannen aan om de maximumsnelheid op de meeste wegen te verlagen van 50 naar 30 kilometer per uur. Het besluit zal vanaf december 2023 gevolgen hebben voor 80 procent van de wegen in de stad. De verlaging van de snelheidslimiet moet het verkeer veiliger en stiller maken, vinden de uitvoerende leiders van de stad.

De leiding, onder wie de burgemeester en de wethouders van de coalitiepartij, zeiden eerder van plan te zijn de snelheidslimiet te verlagen, maar vrijdagochtend kwamen de eerste details naar buiten. “We maken haast met het verlagen van de maximumsnelheid op de wegen, omdat de meerderheid van de Amsterdammers zich onveilig voelt in het verkeer”, zegt Melanie van der Horst, wethouder verkeer en vervoer. “We gaan nu concrete stappen zetten richting de invoering van de 30km/uur-wegen in december 2023, zodat we echt een grote slag kunnen maken om het Amsterdamse verkeer veiliger te maken.”

Lees ook:  Politie jaagt op 3 blackface-verdachten in Zwarte Piet-rellen

Zo’n 270 kilometer wegen zal worden onderworpen aan de snelheidsbeperking. Het komende jaar worden verkeerslichten, markeringen en borden op de wegen aangepast ter voorbereiding op de verandering.

In sommige gebieden zal de verlaging geleidelijk worden ingevoerd, waarbij sommige wegen vóór december volgend jaar worden overgeschakeld op de verlaagde snelheidslimiet. In combinatie met een marketing- en voorlichtingscampagne wil de gemeente Amsterdammers voorbereiden op de verandering.

Door de snelheidslimiet naar beneden te halen, verwacht het stadhuis dat ernstige ongevallen beperkter zullen zijn vanwege de lagere snelheden op het moment van de botsing. Daarnaast moet het aantal ongevallen met 20 tot 30 procent dalen. De politieke leiders haalden cijfers aan waaruit blijkt dat jaarlijks 800 mensen in de stad gewond raken en 20 mensen omkomen in het verkeer.

Volgens het gemeentehuis blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente dat 67 procent van de Amsterdammers het verkeer als onveilig of zeer onveilig beschouwt. Zo’n 83 procent van de inwoners denkt dat hogere snelheden voor gevaarlijke situaties in het verkeer zorgen.

Lees ook:  Gelderland mag niet op wolven schieten met paintballgeweren, oordeelt rechtbank

Plaats een reactie