Amsterdam verhardt optreden tegen souvenirwinkels verdacht van witwassen


Amsterdam intensiveert de strijd tegen souvenirwinkels die fungeren als dekmantel voor criminelen om hun drugsgeld wit te wassen. De stad stuurt speciale controleteams om de vele souvenirwinkels te controleren op verdachte activiteiten, meldt RTL Nieuws.

“We zien veel winkels waar bijna niemand binnenkomt”, zegt burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. “Je kunt geen duizenden euro’s huur per dag betalen van één klant die een aansteker koopt. Dan weet je dat het een businessmodel is dat wettelijk niet kan bestaan.”

Amsterdammers denken misschien dat deze witwasfronten hen niet raken. “Maar dit soort dingen verkleinen het winkelaanbod”, legt Halsema uit. Met crimineel geld gefinancierde onbetrouwbare toeristenwinkels drijven ook de huren op en verdringen reguliere ondernemers. “Criminele activiteiten staan ​​zelden op zichzelf. Ze veroorzaken meer geweld in de stad. Vroeg of laat kan een explosief voor gebouwen worden geplaatst waar dit gebeurt. Daardoor is er ook een risico voor omwonenden.”

Vandaar dat de speciale teams controleren op verdachte activiteiten. Een RTL-verslaggever vergezelde het team op een dag. Op die dag troffen ze een winkel aan die de hele maand oktober maar zes dagen open was. Een andere winkel had geen glazen deuren voor de koelkasten, met torenhoge energierekeningen tot gevolg. Als je je daar geen zorgen over maakt, is dat een teken dat er meer aan de hand is, zei een inspecteur.

Lees ook:  Explosieve aanslag op woning politieagent mogelijk uit wraak voor boetes

“We hebben zo’n 5.000 euro aan boetes uitgedeeld, ruim 250 namaakartikelen in beslag genomen, een medewerker betrapt op uitkeringsfraude en sporen gevonden van ondergronds bankieren”, vat actiecoördinator Bert Hogema de middagwerkzaamheden samen. Dat lijkt misschien niet veel, gezien de geschatte miljarden crimineel geld die door een stad als Amsterdam stromen. Maar het geeft ook het signaal af dat criminelen niet onopgemerkt blijven.

Volgens cijfers uit 2020 van het platform Kijk op Ondermijining telde Amsterdam 960 bedrijven waarvan de eigenaar, directeur of het bedrijf zelf in het verleden was veroordeeld voor een drugsdelict. Aan 130 Amsterdamse bedrijven was een witwasveroordeling verbonden.

“Souvenirwinkels zijn een kwetsbare sector voor witwassen”, zegt Job van Beekhoven van de anti-ondermijningsorganisatie RIEC tegen RTL. “Toeristen betalen vaak contant, waardoor het makkelijk is om dat geld te vermengen met crimineel drugsgeld.”

Plaats een reactie