Amsterdam strenger dan andere gemeenten met bijstand energierekening

Image source - Pexels.com


Amsterdam stelt strengere voorwaarden aan de energierekening voor huishoudens met een laag inkomen dan andere gemeenten. In tegenstelling tot andere gemeenten hanteert ook de Nederlandse hoofdstad een kapitaallimiet – wie 6.295 euro of meer op de bank heeft, komt niet in aanmerking voor de toeslag, meldt het Parool.

Eerder dit jaar maakte het kabinet geld vrij voor huishoudens met een laag inkomen om de klap van de torenhoge energieprijzen op te vangen. De zwaarst getroffen gezinnen kunnen eenmalig 1.300 euro krijgen – 800 euro in het voorjaar en 500 euro in juli toen de energieprijzen hoog bleven.

Amsterdam maakte de eerste 800 euro automatisch over aan 77.000 inwoners die een bijstandsuitkering of een ander minimumloon ontvingen. Mensen die niet bij de gemeente stonden ingeschreven als mensen met een laag inkomen moesten de toeslag zelf aanvragen. De stad ontving 14.000 aanvragen. Een woordvoerder kan niet zeggen hoeveel er zijn afgewezen.

In tegenstelling tot andere gemeenten heeft Amsterdam ook gekeken naar het vermogen van aanvragers. Als de aanvrager meer dan 6.295 euro op de bank had staan ​​- 12.590 euro voor gezinnen – kwamen ze niet in aanmerking voor de toeslag. Aandelen, juwelen en dure auto’s telden ook mee, maar een eigen woning niet. Volgens de gemeente geldt deze kapitaalgrens ook voor andere uitkeringen, zoals bijstand. En de gemeente vreesde dat de 120 miljoen euro die het kabinet Amsterdam voor de toelage gaf, zonder de limiet niet genoeg zou zijn.

ANBO, de seniorenvereniging, kreeg meerdere klachten binnen van Amsterdammers die vanwege hun spaargeld geen toeslag kregen. ANBO wil dat Amsterdam de kapitaalgrens op zo’n 20.000 euro stelt om te voorkomen dat ouderen die een klein bedrag opzij zetten – bijvoorbeeld voor hun uitvaart – worden uitgesloten van hulpverlening. Ook vakbond FNV en de Bijstandbond kregen meerdere klachten binnen.

De gemeente schat dat 85.000 huishoudens recht hebben op de toeslag en erkent dat de kapitaalgrens voor schrijnende situaties kan zorgen. Amsterdam overweegt daarom de kapitaallimiet voor de tweede vergoeding van 500 euro niet te gebruiken, zegt een woordvoerder van wethouder Marjolein Moorman (Armoede) tegen de krant. De tweede subsidie ​​van de overheid zal “waarschijnlijk” voldoende zijn om de toelage aan alle in aanmerking komende huishoudens te betalen, aldus de woordvoerder.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?