Amsterdam Light Festival in volle gang voor 11e editie


De komende 53 dagen wordt de hoofdstad weer verlicht door kunstwerken tijdens het Amsterdam Light Festival. De elfde editie van het evenement is klaar voor een groot publiek na de jaren die verband houden met de coronaviruspandemie. Vanaf donderdag konden bezoekers alle twintig op licht gebaseerde kunstwerken per boot of te voet bekijken.

Festivaldirecteur Frédérique ter Brugge zei blij te zijn dat het festival weer normaal is. Vorig jaar kwam het evenement in financiële problemen toen alle activiteiten – zoals de rondvaarten – kort na aanvang van het evenement moesten worden afgelast vanwege lockdown maatregelen. Vervolgens werd een crowdfundingsactie opgezet en het festival sloot uiteindelijk zonder financieel tekort. Ter Brugge zei te hopen dat de bezoekers in groten getale zullen terugkeren. Voor de coronacrisis bezochten zo’n 750.000 mensen het evenement.

Twaalf Nederlandse artiesten en acht uit andere landen, waaronder Frankrijk, Taiwan en de Verenigde Staten, zijn dit jaar geselecteerd voor het festival. Ze maakten hun werk speciaal voor het evenement. Dit keer gaat het Amsterdam Light Festival over de wereld van de verbeelding, met als thema Imagine Beyond. Volgens Ter Brugge zullen bezoekers via een “immense poort” “een andere wereld” betreden.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Eerder werd al aangekondigd dat lichtkunstfestival Glow in Eindhoven vanwege hoge energiekosten een uur eerder de lichten uit zou doen. Deze maatregel wordt niet genomen door het Amsterdam Light Festival. Volgens de directeur is het niet al te hoge energieverbruik voor een groot deel te danken aan LED-verlichting en een focus op efficiëntie. “Het energieverbruik staat gelijk aan dat van zes huishoudens op jaarbasis. Dat is relatief laag”, zegt ze. De impact van het eerder uitdoen van de lichten was niet bijzonder groot, voegde ze eraan toe.

Ter Brugge benadrukte dat de organisatie heel wat heeft gedaan om zo duurzaam mogelijk te zijn. “Dat is absoluut onze focus in de ontwikkeling van de kunst. Zo is er veel aandacht voor hergebruik van materialen en worden de kunstwerken niet achteraf afgebroken, maar komen ze in onze collectie terecht. Ze reizen dan de hele wereld over.” de wereld.”

Het festival heeft speciale aandacht voor jongeren. Zo is er een onderwijsproject waaraan 1.200 Amsterdamse basisschoolleerlingen deelnemen. Naast kunst leren ze ook over bruggen en kades, waarvan er vele in slechte staat verkeren. Ook zijn er in januari speciale vaartochten voor driehonderd ouderen die niet meer mobiel genoeg zijn om alleen te komen. De organisatie wil dit aantal de komende jaren flink uitbreiden.

Lees ook:  Dode wolf gevonden langs provinciale weg in Drenthe

Plaats een reactie