Amsterdam biedt aan om crisis te verlichten door 1.000 asielzoekers op cruiseschip te huisvesten

Image source - Pexels.com


De gemeente Amsterdam heeft ingestemd met het aanbieden van tijdelijke huisvesting aan zeker duizend extra asielzoekers met behulp van een cruiseschip in het Westelijk Havengebied. Asielzoekers mogen daar vanaf 1 oktober voor een periode van minimaal zes maanden verblijven. Daarmee is Amsterdam na Velsen-Noord de tweede gemeente die asielzoekers opvangt op een aangemeerd cruiseschip.

De schepen worden ingezet om het grote tekort aan opvangplaatsen te verkleinen. Het Westelijk Havengebied zal in eerste instantie plaats bieden aan duizend mensen, maar het totaal kan op termijn oplopen tot 1.500. Dat wordt volgens de gemeente de komende maanden bepaald tijdens twee evaluaties van de projecten.

“De situatie in Ter Apel is hartverscheurend”, zegt wethouder Rutger Groot Wassink, die voor het stadsbestuur sociale zaken en vluchtelingenbeleid regelt. “We moeten nu de handen ineen slaan om het tekort aan opvanglocaties op te lossen, zodat vluchtelingen een plek vinden.”

Hij benadrukte dat de ontvangst op het cruiseschip een kortetermijnoplossing is. “Het is belangrijk dat de rijksoverheid samen met gemeenten de vastgelopen asielketen hervormt, zodat dit soort noodoplossingen in de toekomst niet meer nodig zijn en mensen op een vaste plek kunnen worden opgevangen.”

Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid bedankte de gemeente Amsterdam voor haar hulp. “Tijdelijke grootschalige opvang is van groot belang om de orde in het asielstelsel te herstellen. Met de komst van het cruiseschip in Amsterdam zetten we samen weer een stap in het oplossen van de crisis in de asielketen.”

Onderdeel van de afspraken over de opvang van asielzoekers is dat het kapitaal maximaal 12 miljoen euro krijgt van de overheid om versneld flexibele woningen te bouwen. Dit bedrag is bedoeld voor duizend woningen, maar in totaal moeten er zo snel mogelijk 2.500 tot 3.000 woningen beschikbaar komen om de situatie op de overbelaste Amsterdamse woningmarkt te verbeteren.

De kosten voor de opvang van asielzoekers op het cruiseschip komen voor rekening van de Nederlandse overheid en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie. De vluchtelingen krijgen programma’s aangeboden om de integratie te verbeteren en er zijn onderwijs, gezondheidszorg en dagbesteding.

Amsterdam herbergt momenteel 2.100 vluchtelingen, inclusief degenen met een verblijfsstatus, afgezien van de Oekraïense vluchtelingen die nu in de hoofdstad wonen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?