Alle Oranje-spelers klaar om te spelen, maar sommigen verkouden


Het Nederlands herenvoetbalelftal is vrijdagmiddag begonnen aan de laatste training in aanloop naar de achtste finales tegen de Verenigde Staten op het WK. Alle 26 spelers van de selectie verschenen om 14.30 uur Nederlandse tijd op veld 6 van Qatar University.

Het was eerder deze week wat onzeker of verdedigers Jeremie Frimpong en Stefan de Vrij beschikbaar zouden zijn voor de wedstrijd tegen Amerika. Frimpong liep woensdag een blessure op aan zijn rechterenkel, maar kon een dag later weer meetrainen met de groep. Hetzelfde gold voor De Vrij, die woensdag solo hardloopoefeningen deed op een zijveldje.

Enkele Nederlandse spelers, zoals middenvelder Marten de Roon en Frenkie de Jong eerder deze week, werden verkouden. Overdag is het constant 30 graden of warmer geweest in Doha. De luchtcondities zijn sterk in de stadions, hotels, taxi’s en bussen, waardoor velen verkouden werden. “Als dit rondgaat in de groep, dan is dat zorgelijk”, zei bondscoach Louis van Gaal vrijdag tegen de NOS.

Lees ook:  Eurostar past begin januari zijn dienstregeling aan vanwege treinstakingen in het VK

Het was niet duidelijk welke andere spelers verkouden zijn. Iedereen was fit genoeg om deel te nemen aan de afsluitende training. Van Gaal zal hoogstwaarschijnlijk kunnen kiezen uit al zijn 26 spelers die zaterdag tegen de Verenigde Staten beschikbaar zijn.

Van Gaal besloot donderdag tot een aangepaste training. Hij sloeg het traditionele scrimmagespel tussen de beoogde starters en wisselspelers over, zoals hij meestal twee dagen voor een wedstrijd doet. “Ik heb ze een dag rust gegeven”, zei hij, erop wijzend dat zijn team in staat is om ze te vertellen wanneer ze iets nodig hebben. “Ik luister naar mijn spelers.”

De Roon stapte donderdag met een nasale stem in de pers. “Ik ben een beetje verkouden, maar verder voel ik me prima”, aldus de middenvelder, die een basisplaats had in de laatste groepswedstrijd tegen Qatar (2-0), en voetbalde in de buurt van de een beetje zieke De Jong. voor de wedstrijd met Ecuador. “Ik speelde iets te dicht bij hem, denk ik”, grapte De Roon.

Lees ook:  Schipholreiziger aangehouden nadat hij de politie had verteld dat hij gevaarlijke stoffen bij zich had

De trainer van het Amerikaanse elftal, Gregg Berhalter, was niet verbaasd toen hij hoorde dat meerdere spelers van het Nederlands elftal verkouden zijn. “Daar hebben we hier allemaal last van”, zegt hij. “Zelfs ik voelde me een paar dagen vreselijk. Het komt echt door die airconditioners.”

De training van het Nederlands elftal op vrijdag was alleen het eerste kwartier openbaar. De aanwezige journalisten moesten toen vertrekken, waarna Van Gaal achter gesloten deuren verder ging.

De winnaar van zaterdag neemt plaats in de kwartfinales, waar het zegevierende team het opneemt tegen Argentinië of Australië. Die twee landen nemen het zaterdag ook tegen elkaar op in de Ronde van 16.

Plaats een reactie