Akkoord bereikt over begroting voor volgend jaar na 14 uur vergaderen

Image source - Pexels.com


Na ruim 14 uur onderhandelen bereikten de coalitiepartijen en het kabinet een akkoord over de rijksbegroting voor 2023. Dat maakten premier Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag woensdag even voor half zes bekend, meldt de NOS.

Rutte en Kaag weigerden details over de overeenkomst te geven. Op Prinsjesdag op 20 september maakt het kabinet de begroting bekend. De Raad van State moet de plannen nog beoordelen op mogelijke problemen. De deadline van de regering om de begroting aan de Raad voor te leggen was vandaag.

Een belangrijk punt in de onderhandelingen was de koopkracht. Door de hoge inflatie hebben veel Nederlandse huishoudens moeite om rond te komen. Het Centraal Planbureau (CPB) berekende dat de koopkracht dit jaar met 6,8 procent zou dalen.

Het was heel ingewikkeld, maar het kabinet is erin geslaagd om “een mooi pakket” samen te stellen dat de klap voor huishoudens moet opvangen, aldus Rutte en Kaag.

Kaag noemde de gesprekken van de afgelopen dagen zeer intensief. “We hebben er even over gedaan, maar het is een mooi uitgebalanceerd pakket”, aldus de D66-leider.

Op de vraag waarom de laatste bijeenkomst de hele nacht duurde, zei Rutte dat de onderwerpen die op tafel lagen “zeer complex” en omvangrijk waren.

Prinsjesdag, oftewel Prinsjesdag, valt altijd op de derde dinsdag in september. Dit jaar valt dat op 20 september. Op die dag maakt het kabinet traditiegetrouw haar plannen voor het komende jaar bekend en presenteert de minister van Financiën de rijksbegroting aan het parlement.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?