AIVD-medewerker beschuldigd van diefstal van meer dan 100 computers

Image source - Pexels.com


Een medewerker van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wordt verdacht van het stelen van 102 computers van de dienst. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag gemeld in de rechtbank in Zwolle.

De verdachten, een 42-jarige man uit Pijnacker en een 56-jarige man uit Drunen, en hun advocaten waren afwezig bij de opening van de strafzaak tegen hen. De 42-jarige VG zou tussen 2019 en oktober 2021 computers hebben gestolen van de AIVD terwijl hij als ICT-specialist bij de dienst werkte. In 2017 en 2018 zou hij laptops hebben gestolen van de Raad van State. De 56-jarige HP uit Drunen zou de gestolen AIVD-computers in handen hebben gehad.

De advocaten van beide verdachten vroegen de rechtbank om de zaak achter gesloten deuren te behandelen. De advocaten zeiden dat de behandeling van de zaak in het openbaar ernstige problemen zou kunnen opleveren voor de verdachten. G. heeft als medewerker van de inlichtingendienst ook een geheimhoudingsplicht.

Desgevraagd bevestigde de AIVD de diefstal van de computers. Het bureau zei dat er geen staatsgeheimen op de apparaten stonden. In algemene zin hebben AIVD-functionarissen inderdaad een geheimhoudingsplicht, aldus de dienst. Het wil niet zeggen of de computers zijn teruggestuurd. Dat “zal blijken op de hoorzitting”, aldus een woordvoerder.

Het OM pleitte ertegen om de zaak achter gesloten deuren te behandelen. De AIVD, die het grootste belang zou hebben bij geheimhouding, heeft een dergelijk verzoek niet gedaan, aldus de officier van justitie. Hij meldde dat de IT-specialist een “min of meer bekentenisverklaring” had afgelegd. G. kan vrijuit spreken over de diefstal, meent de officier van justitie.

De rechtbank besloot de zaak in het openbaar te behandelen. De datum voor het proces is nog niet vastgesteld. Beide advocaten konden of wilden dinsdag niet reageren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?