Afspraken met landen om asielzoekers terug te nemen hebben weinig effect


Afspraken met herkomstlanden om uitgeprocedeerde asielzoekers terug te nemen hebben weinig tot geen effect, concludeert het WODC – het kennisinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid – in een onderzoek. De bevindingen zijn opmerkelijk omdat het terugkeerbeleid van het kabinet en parlementariërs veel waarde hechten aan deze afspraken, meldt de Volkskrant.

Uitgevallen asielzoekers kunnen niet terugkeren naar hun land van herkomst als ze niet over de juiste papieren beschikken. De landen van herkomst moeten deze papieren wel aanleveren, maar doen dat meestal niet. Om dit proces te verbeteren maakt Nederland afspraken met herkomstlanden. Ook de EU maakt steeds meer van dergelijke afspraken.

“Uit eerder onderzoek is gebleken dat ongeveer 30 tot 40 procent van de afgewezen asielzoekers aantoonbaar terugkeert”, zegt Arjen Leerkes, WODC-onderzoeker en hoogleraar migratie aan de Universiteit Maastricht. “Interessant is dat Nederland en andere landen zich de afgelopen jaren grotendeels hebben gericht op deze Europese initiatieven. Het idee is dan: samen staan ​​we sterker. Toch moeten we concluderen dat juist deze EU-brede afspraken geen effect hebben op de terugkeer van mensen.”

Lees ook:  Aantal Nederlanders met betalingsproblemen neemt toe: Nibud

Deze terugkeerovereenkomsten zijn geen noodzakelijke voorwaarde voor het uitzetten van asielzoekers die alle rechtsmiddelen hebben uitgeput en meestal niet afdoende zijn, concluderen de onderzoekers. Om enig effect te hebben, moet het land van herkomst ook welwillendheid en een goede relatie met Nederland hebben. De onderzoekers hebben het niet specifiek onderzocht, maar vermoeden dat daarom EU-brede afspraken minder effectief zijn.

“Het komt aan op wederzijds begrip, en dat is moeilijker te realiseren als de landen van herkomst tegenover een groot, algemeen Europa staan. Er zou iets mis kunnen zijn met de filosofie achter die EU-brede overeenkomsten.”

Volgens onderzoekers moet er in de politiek ‘meer realisme’ komen over deze afspraken. “We moeten eerlijk zijn: volledige handhaving is niet mogelijk. Ook niet door landen die er veel voor terug investeren, zoals Nederland.”

Asielzoekers hebben al veel geriskeerd om hier te komen en zijn bereid veel te betalen om hier te wonen, desnoods zonder papieren, aldus Leerkes. “De paradox is: hoe moeilijker het is om naar Europa te komen, hoe belangrijker het is om te blijven. In die zin zou je kunnen zeggen dat een rendement van 30 procent behoorlijk significant is.”

Lees ook:  Vermist meisje uit Soest (11) gevonden met vader in Bulgarije

Plaats een reactie