Acht in het ziekenhuis opgenomen na een incident op de chemische werkplek; Een in kritieke toestand


Acht mensen zijn woensdag onwel geworden door een giftige stof die vrijkwam bij werkzaamheden op industrieterrein Moerdijk in Noord-Brabant. Ze zijn allemaal naar het ziekenhuis gebracht, een met ernstige verwondingen. De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant meldde aanvankelijk vijf gewonden, maar heeft dat later bijgesteld.

Het incident werd om 08.51 uur voor het eerst gemeld bij de hulpdiensten. Meerdere ambulances, de brandweer, de politie en twee traumateams kwamen per helikopter ter plaatse.

De giftige stof kwam vrij tijdens werkzaamheden aan een opslagtank van de firma GCA. Ook medewerkers van het naastgelegen bedrijf Stolthaven werden getroffen door het lek. Wat er is misgegaan, weet de veiligheidsregio nog niet.

Het gaat om fosfortrichloride – een kleurloze, rokende vloeistof die onder meer wordt gebruikt bij het maken van pesticiden. Fosfortrichloride kan de ogen, huid en luchtwegen aantasten, en degenen die het inademen kunnen longoedeem krijgen. In het ergste geval kunnen mensen overlijden door blootstelling.

Lees ook:  Openbaar vervoer Amsterdam wordt voorlopig niet afgebouwd, zegt wethouder

De veiligheidsregio kon nog niet zeggen of de stof in de GCA-tank had moeten zitten. Inmiddels is de situatie gestabiliseerd.

Het haven- en industriegebied Moerdijk ligt aan het Hollands Diep, op de grens met Zuid-Holland. Op het terrein zijn veel chemische bedrijven gevestigd. In juni 2014 was er een grote explosie bij Shell in Moerdijk. De knal was te voelen in Utrecht en Den Haag. De explosie werd veroorzaakt door een onverwachte chemische reactie tussen stoffen in een reactor. Twee mensen raakten gewond. Shell kreeg een boete van 2,5 miljoen euro omdat ze niet genoeg deed om ernstige ongelukken te voorkomen.

Plaats een reactie