Aantal vuurwerkslachtoffers weer op pre-Covid-niveau


Tijdens de jaarwisseling van afgelopen weekend waren er plastisch chirurgen nodig om ongeveer evenveel vuurwerkslachtoffers met ernstige verwondingen te behandelen als in de jaren voor de coronapandemie. In totaal waren er 52 slachtoffers met wonden die zo erg waren dat ze een reconstructieve chirurg nodig hadden, aldus de NVPC, de vereniging van plastisch chirurgen in Nederland. Iets minder dan de helft van die slachtoffers waren jongens onder de 18 jaar.

Er werden minstens 32 vingeramputaties uitgevoerd. De artsen behandelden ook veel botbreuken, oogletsels en ernstige brandwonden. Legaal vuurwerk verwondde tien mensen. “Net als voorgaande jaren” was illegaal vuurwerk de grootste boosdoener, concludeert de NVPC op basis van een enquête onder plastisch chirurgen in het land. Overigens raakten vijftien van de slachtoffers gewond vóór 18.00 uur op 31 december, het moment waarop het in de meeste gemeenten legaal werd om vuurwerk af te steken.

In de nieuwjaarsperiode van 2019 tot en met 2020 behandelden de plastisch chirurgen vijftig slachtoffers. Een jaar eerder waren er 44 mensen met ernstige verwondingen.

Lees ook:  Tiener krijgt maximale jeugdstraf voor huurmoord Amstelveen

“Het is zorgelijk dat we nu weer op dat niveau zitten”, zegt plastisch chirurg Annekatrien van de Kar. Tijdens de coronacrisis werd vuurwerk nationaal verboden om de overvolle ziekenhuizen nog meer stress te bezorgen. Toen het jaar 2020 ten einde liep, raakten achttien mensen ernstig gewond en het jaar daarop waren dat er bijna veertig.

Plastisch chirurgen behandelen vaak de ernstigste verwondingen, zegt Van de Kar. NVPC pleit al enkele jaren voor een algeheel vuurwerkverbod. “Vuurwerk maakt veel onnodig jonge slachtoffers”, aldus Van de Kar. “Als het aan de NVPC ligt, verbiedt de overheid consumentenvuurwerk en wordt er alles aan gedaan om illegaal vuurwerk aan te pakken.”

Plaats een reactie