Aanhoudende kou zorgt voor toenemende kans op natuurschaatsen in Nederland


Nu de nachttemperaturen volgende week dalen tot -6 graden Celsius en de dagtemperaturen niet meer dan een paar graden boven nul stijgen, krijgen meer mensen in Nederland de kans om volgende week op natuurijs te gaan schaatsen. Een korte koudegolf zorgde vorige maand al voor mensen op het ijs in Geldersland, en de temperaturen daalden zelfs tot -6,6 graden in het noordoosten op vrijdagochtend vroeg, waardoor het spoorwegsysteem werd overrompeld.

De temperatuur blijft in ieder geval in de late nacht en vroege ochtenduren overal in Nederland onder nul. Dit duurt in ieder geval tot en met donderdag, met een kans om te blijven tot Kerstmis. De maxima zouden zaterdag ongeveer 2 graden moeten zijn, maar tot en met donderdag zal het variëren van -2 tot 2 graden.

“Zondag kan er wat winterse neerslag vallen, vooral in het zuidwesten; vanaf woensdag is er vooral in het zuiden kans op sneeuw”, aldus het KNMI. Vanaf komende vrijdag is er een “redelijke” kans op ijs en vorst vannacht, en een toenemende kans op neerslag.

Lees ook:  Dronken Maasdriels wethouder liet Shetlandpony vastgebonden achter op terras Den Bosch

Door het aanhoudende koude weer is de kans groot dat zich ijs gaat vormen op ondiepere, stilstaande waterwegen, voorspelde weerwebsite Buienradar. De weerwebsite haalde een model van het KNMI aan waaruit bleek dat er vanaf komend weekend ijs kan ontstaan ​​in vaarwegen met een diepte van zo’n twee meter. Die ijsgroei zou volgende week moeten aanhouden. Halverwege de week kan er op sommige locaties ongeveer vijf centimeter ijs liggen, net genoeg voor één persoon om veilig alleen te schaatsen.

Met een beetje geluk kan zich een dikkere laag vormen. Zodra het ijs acht centimeter hoog is, kunnen mensen in groepjes schaatsen. Bij een ijsdiepte van 12 centimeter kunnen grotere groepen grotere afstanden afleggen. Dan kan men gaan praten over de Elfstedentocht, de 200 kilometer race en tocht over een parcours door Friesland, maar daarvoor is op het grootste deel van de route 15 centimeter ijs nodig.

Aan de andere kant heeft het KNMI mist voorspeld voor vrijdag en zaterdag. Als de mist aanhoudt, kan de hogere luchtvochtigheid het moeilijker maken om ijs te vormen, zei Buienradar. Bovendien bieden zaterdag, maandag en dinsdag de beste kansen dat de zon de komende zeven dagen door de wolken breekt. Aanhoudende bewolking kan ook de kans op ijsvorming verminderen.

Lees ook:  Inwoners van Nederland met psychische klachten stijgen naar recordhoogte

Plaats een reactie