92% van de in het ziekenhuis opgenomen Covid-patiënten heeft een jaar later nog steeds symptomen

Image source - Pexels.com


Lang Covid treft bijna alle coronaviruspatiënten die in het ziekenhuis moesten worden opgenomen, blijkt uit onderzoek in de regio Rijnmond. Van de deelnemende patiënten had 92 procent een jaar na opname nog klachten, meldt de NOS.

De meest voorkomende symptomen zijn pijn, kortademigheid na inspanning, ernstige vermoeidheid en geheugen- en concentratieproblemen. “Wat opvalt is dat er vrijwel geen verbetering is in de klachten. Dit zijn hardnekkige klachten die de kwaliteit van leven sterk aantasten en blijkbaar niet goed inspelen op het huidige behandelaanbod”, zegt onderzoeksleider en longspecialist Merel Hellemons van het Erasmus MC.

Erasmus MC, Rijndam Revalidatie en zorginstelling Laurens onderzocht tussen juli 2020 en juli 2021 650 mensen die met het coronavirus in het Rijnmond waren opgenomen. Hun resultaten zijn peer-reviewed en gepubliceerd in twee wetenschappelijke tijdschriften – het European Respiratory Journal Open Research en The lancet Regionale Gezondheid Europa.

De onderzoekers keken alleen naar coronaviruspatiënten die naar het ziekenhuis moesten. Vergeleken met andere onderzoeken naar Long Covid, waarbij naar alle patiënten werd gekeken, laten de resultaten een duidelijk verschil zien tussen gehospitaliseerde patiënten en patiënten die thuis herstelden. Eerder deze maand bleek uit onderzoek in Noord-Nederland onder 13.000 mensen dat één op de acht mensen vijf maanden na het coronavirus nog klachten had. In juni meldde het RIVM dat de helft van de coronaviruspatiënten drie maanden na besmetting nog klachten had.

Het Rijnmond-onderzoek vond veel hogere percentages onder patiënten die een ziekenhuisopname nodig hadden. Drie maanden na opname had 97 procent nog minimaal één klacht. Na een half jaar had 95,5 procent nog klachten en na een jaar 92 procent.

De onderzoekers vonden geen verschil tussen patiënten die intensieve zorg nodig hadden en patiënten die op de reguliere afdelingen werden behandeld. Ze vonden ook geen verklaring waarom zoveel, maar niet alle, gehospitaliseerde patiënten Long Covid hebben. De wetenschappers pleiten daarom voor meer onderzoek naar de ziekte.

“De langetermijneffecten van Covid-19 worden onderschat. Revalidatie helpt op fysiek vlak, maar de andere hardnekkige klachten zorgen ervoor dat mensen hun dagelijkse leven niet meer aankunnen”, zegt onderzoeker Hellemons.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?