25 profvoetballers plaatsten weddenschappen op hun eigen wedstrijden, toernooien


De afgelopen maanden hebben 25 profvoetballers gegokt op wedstrijden waarin ze zelf hebben gespeeld of op eigen toernooien – een strafbaar feit volgens het voetbalreglement. Het gaat om zes spelers uit de Eredivisie en 19 uit de eerste klasse. Ook twee amateurvoetballers uit de tweede klasse wedden op zichzelf, meldt de NOS op basis van een trendanalyse van de Sports Betting Intelligence Unit (SBIU), een meldpunt van de Kansspelautoriteit voor signalen van matchfixing.

De SBIU ontving tussen oktober 2021 en december 2022 40 meldingen over mogelijke matchfixing. Twaalf betroffen verdachte weddenschappen op buitenlandse wedstrijden. In bijna alle andere gevallen ging het om verdacht gokkende voetbalprofessionals.

Volgens de vakbond voor profvoetballers, VVCS, zijn de meeste van deze verdachte weddenschappen eerder uit onwetendheid dan uit kwade opzet geplaatst. Sinds november gaat de bond langs bij clubs om hen te informeren over de gokregels en de gevaren van matchfixing. Bij bijna elke club was er wel een speler die op zijn eigen wedstrijden of toernooi wedde. Ook constateerde de VVCS dat spelers vaak online worden benaderd om wedstrijden te manipuleren voor geld.

Lees ook:  Gezondheid min. heeft de Senaat nodig om terug te keren van reces om Covid-beperkingen tegen China uit te vaardigen

“Wedden op wedstrijden in je eigen toernooi is expliciet in strijd met de voetbalregels”, zegt de KNVB tegen de NOS. Het is op de hoogte van de 27 meldingen van spelers die dit doen, maar kon geen verdere details delen.

De Nederlandse wetgeving staat niet toe dat wedkantoren informatie over spelersnamen, wedstrijden en weddenschappen delen met de KNVB. “Sportclubs krijgen alleen een anoniem signaal en weten niet om welke speler het gaat”, aldus de KNVB. “Door dit gebrek aan informatie kunnen we geen verder onderzoek instellen of een tuchtprocedure starten.”

De Kansspelautoriteit meldt verdachte weddenschappen bij de Financial Intelligence Unit (FIU). De overheidsinstantie is verantwoordelijk voor het onderzoek naar deze meldingen. Volgens de FIU zijn alle 27 voetballers onderzocht. Sommige zaken waren zo verdacht dat de FIU ze doorstuurde naar de politie voor verder onderzoek. Het zou de omroep geen exacte cijfers geven.

Plaats een reactie