23% van de jonge Nederlanders twijfelt of de Holocaust is gebeurd: studie


Bijna een kwart (23 procent) van de inwoners van Nederland geboren na 1980 denkt dat de Holocaust “een mythe” is of dat het aantal vermoorde Joodse mensen schromelijk overdreven is. Dat is meer dan in andere landen. Een derde tot ruim de helft van de generaties geboren na 1980 weet opvallend weinig over de jodenvervolging en genocide in de Tweede Wereldoorlog.

Dat blijkt uit een onderzoek dat The Conference on Jewish Material Claims Against Germany, kortweg de Claims Conference, in december vorig jaar hield onder 2.000 inwoners van Nederland. De internationale organisatie, die opkomt voor de rechten van Holocaustoverlevenden, voerde dit onderzoek eerder uit in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Oostenrijk en Canada. De resultaten waren nergens zo ‘schokkend’ als in Nederland, aldus de Claims Conference. Voor het onderzoek werden millennials vanaf 1980 en leden van Gen Z tot 2012 telefonisch geïnterviewd, evenals bijna evenveel oudere Nederlanders.

54 procent van alle respondenten en 59 procent van de jongeren wist niet dat er 6 miljoen joodse mensen omkwamen in de oorlog. 37 procent van de jongeren denkt dat er 2 miljoen of minder joden zijn vermoord. Een meerderheid van de inwoners van Nederland (53 procent) noemde Nederland ook niet als een van de landen waar de Holocaust plaatsvond in de Tweede Wereldoorlog. Velen kunnen geen enkel Nederlands doorgangskamp noemen zoals Westerbork, Vught of Amersfoort.

Lees ook:  Geweld om de familie-eer te verdedigen neemt toe in Nederland

Vrijwel iedereen kende de naam van Anne Frank, maar 27 procent van de Nederlanders wist niet dat ze in een concentratiekamp was omgekomen. De Claims Conference noemde deze cijfers “alarmerend”, ook omdat 22 procent van de respondenten onder de 42 individuele uitspraken van neonazi’s acceptabel vindt. Tegelijkertijd denken de respondenten dat neonazisme in de Verenigde Staten veel vaker voorkomt dan in Nederland.

Ruim driekwart van alle respondenten vindt voorlichting over de Holocaust op scholen belangrijk. In de andere onderzochte landen ligt dit aantal hoger. “Na elk onderzoek merken we dat de kennis over de Holocaust afneemt. Ontkenning van de holocaust is ronduit verontrustend. Onderwijs is cruciaal omdat anders ontkenning de kennis zal domineren en toekomstige generaties niets zullen leren van wat er is gebeurd”, aldus Gideon Taylor, voorzitter van de Claims Conference. In Nederland is onder meer het Joods Cultureel Kwartier aangesloten bij de organisatie.

Reactie NIOD en Anne Frank Stichting

Het is “ronduit schokkend” dat sommige Nederlanders denken dat de Holocaust niet heeft plaatsgevonden of dat het aantal slachtoffers sterk wordt overdreven. Zorgelijk is ook dat een kleine groep respondenten denkt dat het dagboek van Anne Frank een vervalsing is, zegt Kees Ribbens van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Lees ook:  De supervisor van de Amsterdamse kinderopvang liet kinderen horrorfilms zien en bespotte ze omdat ze bang waren

Ribbens vindt het verrassend dat ongeveer een op de zes Nederlanders denkt dat Anne Frank in het Achterhuis is omgekomen en niet beseft dat ze in een concentratiekamp is vermoord. Hij noemde het verbijsterend dat ongeveer een op de drie respondenten vindt dat niet-joodse Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog op dezelfde manier zijn uitgeroeid als hun joodse landgenoten. Dat wijst op een fundamenteel gebrek aan kennis. De resultaten van de Claims Conference-studie geven stof tot nadenken, zei hij.

“Een bijzonder ernstige zorg”, aldus Ribbens, is dat een minderheid gelooft dat de Holocaust vandaag opnieuw zou kunnen gebeuren in Nederland. “Dat vereist een zorgvuldige studie”, aldus Ribbens. “In hoeverre staan ​​ontkenners en twijfelaars open voor informatie uit het onderwijs en musea? Is het onwetendheid, desinteresse of opzettelijke ontkenning en verdraaiing van historische feiten?”

Ook de Anne Frank Stichting pleit voor het belang van Holocausteducatie. “Het is absoluut noodzakelijk dat jongeren op school leren over de Holocaust. Hoe de democratie en de rechtsstaat buiten werking werden gesteld, mensen werden uitgesloten van de samenleving, gedeporteerd en vermoord. Het levensverhaal van Anne Frank bevat al deze elementen”, aldus de stichting.

Lees ook:  Inwoners van NL deden begin dit jaar hun Sinterklaasboodschappen

Plaats een reactie