17 vuurwerkslachtoffers behandeld voor oogletsel in specialistisch ziekenhuis


In de loop van de jaarwisseling zijn zeventien slachtoffers met oogletsel door vuurwerk naar het Oogziekenhuis Rotterdam gebracht. Dat aantal zal in de loop van de dag waarschijnlijk toenemen, zegt oogarts Tjeerd de Faber. Daarnaast zijn vier anderen in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis behandeld voor brandwonden op hun gezicht veroorzaakt door vuurwerkexplosies.

Zes mensen zijn al geopereerd. De Faber sprak van een ‘ouderwetse gruwelijke nacht’.

De meeste vuurwerkslachtoffers zijn volgens de oogarts geraakt door siervuurwerk. Het betrof zowel mensen die zelf het vuurwerk afstaken als omstanders die toekeken. “Mensen denken dat siervuurwerk veiliger is, maar dat is niet zo. Vooral de wind speelde vannacht een rol”, waardoor het vuurwerk óf in de lucht zweefde, óf uit onverwachte richtingen schoot.’ Een van de patiënten werd geraakt toen hij op 25 meter afstand was”, legt De Faber uit.

Een van de slachtoffers is blijvend blind aan één oog en zes anderen hebben blijvende verwondingen. Hoe groot de schade voor de rest is, is nog onduidelijk, meldt De Faber. Het aantal patiënten kan toenemen, vooral omdat andere ziekenhuizen patiënten doorverwijzen naar de Rotterdamse voorziening.

Lees ook:  Belgische grensstad sluit straten die overvol zijn met Nederlandse vuurwerktoeristen

Drie jaar geleden, tijdens de laatste jaarwisseling van het nieuwe jaar voordat de coronabeperkingen de vieringen belemmerden, behandelde het ziekenhuis achttien patiënten met oogletsel veroorzaakt door vuurwerk. Tijdens de coronajaren hadden veel minder oogpatiënten een behandeling nodig. Op 1 januari 2022 heeft Oogziekenhuis Rotterdam vijf vuurwerkslachtoffers behandeld. Geen van hen had op dat moment een operatie nodig.

“We zijn weer terug bij af. Jammer dat dit weer de prijs moet zijn om nieuwjaar te vieren”, aldus De Faber. Hij pleit al jaren voor een permanent landelijk vuurwerkverbod om oogletsel door de explosieven te voorkomen.

Van de vier slachtoffers die in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis zijn behandeld, is er op nieuwjaarsdag één om 04.30 uur ontslagen. Twee slachtoffers lagen nog op de reguliere zorgafdelingen van de instelling en één lag op de intensive care.

De vuurwerkverwondingen omvatten brandwonden aan handen, gezicht en benen. Een woordvoerder van het ziekenhuis kon de leeftijden van de slachtoffers niet bekendmaken. Het was ook “erg druk” op de eerste hulp, maar niet abnormaal, zei ze. Op de spoedeisende hulp zijn in totaal zes vuurwerkslachtoffers behandeld, van wie er vier zijn doorverwezen naar het brandwondencentrum.

Lees ook:  Rutte verwijderde sms-berichten met Hugo de Jonge tijdens de vroege pandemische reactie

Het brandwondencentrum is een van de drie nationale brandwondencentra in het land. De andere twee staan ​​in Beverwijk en Groningen. Begin november meldden de brandwondencentra in Nederland dat er al enkele tientallen kindslachtoffers waren van vuurwerkongevallen waarbij vuurwerk voor kinderen bedoeld was, zoals fonteinen en grondbloeiende bloemen, meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting.

In sommige gevallen waren er derdegraads brandwonden en voor verschillende kinderen was een operatie noodzakelijk. “Als er in dit tempo slachtoffers bij blijven komen, kunnen we spreken van een serieus probleem”, zei destijds kinder- en brandwondenchirurg Annebeth de Vries van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

Plaats een reactie