1,7 miljoen Nederlandse beroepsbevolking niet gekoppeld aan pensioen, angst voor pensionering verhoogt

Image source - Pexels.com


Ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders ontvingen in 2020 een inkomen uit werk, maar droegen niet bij aan een pensioenfonds. Een groot deel van deze groep compenseert dat ook niet met andere pensioensparen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van onderzoek naar CBS-gegevens over pensioenopbouw.

Werknemers die geen pensioen opbouwen zijn vaker mensen onder de 40 jaar, vrouwen en mensen met wortels buiten Nederland. Ook werknemers met flexibele contracten en werknemers bij kleine bedrijven bouwen minder snel een oudedagsvoorziening op. Volgens DNB zijn deze kenmerken tussen 2016 en 2020 sterk veranderd.

Zelfstandigen die pensioen opbouwen zijn vrijwel uitsluitend werkzaam in sectoren waar het verplicht is bij te dragen aan een pensioenfonds. In geen enkele andere sector gebeurt het. In de meeste sectoren betekent dat dat slechts 2 tot 4 procent van de zelfstandigen geld opzij zet voor de oude dag. Zelfstandigen met een hoger inkomen doen dit vaker.

De meeste zzp’ers die in een bepaald jaar geen pensioen opbouwen, doen dat ook in latere jaren niet. Van de zelfstandigen die in het eerste onderzochte jaar geen pensioen opbouwden, deed 92 procent dat vijf jaar later nog steeds niet. Ook de groep medewerkers die wel pensioen opbouwt is zeer constant. Dat, plus het feit dat andere werknemers de achterblijvende opbouw in andere jaren niet compenseren, leidt tot een zeer ongelijke verdeling van de pensioenopbouw.

Werknemers die geen pensioen opbouwen, bouwen ook een minimaal kapitaal op in andere vormen van pensioensparen, zoals via een levensverzekering. Het balanstotaal compenseert ook nauwelijks het ontbreken van pensioenopbouw. Deze activa omvatten zaken als eigen woningen, bedrijfskapitaal en financieel kapitaal, inclusief spaargeld.

DNB ziet dan ook een risico dat deze groep werkenden en zelfstandigen na pensionering een forse inkomensdaling krijgt en daardoor in financiële problemen komt. Volgens DNB is het aan de politiek om te bepalen of pensioensparen meer gestimuleerd moet worden.

Sommige maatregelen, zoals communicatie gericht op groepen die weinig pensioen opbouwen, zullen weinig weerstand oproepen, maar kunnen ook een beperkt effect hebben. Ook zou het kabinet kunnen kijken naar zwaardere opties, zoals het verplichten van groepen met onvoldoende pensioenopbouw om te gaan sparen voor het pensioen of het strenger afdwingen van bestaande verplichtingen.

De Vakbond voor Beroepsbeoefenaren (VCP) zei dat de politiek nu moet ingrijpen om de langetermijntrend van grote groepen werknemers die geen pensioen opbouwen, te keren. “Dit zet de houdbaarheid van ons mooie pensioenstelsel onder druk”, aldus VCP. De vakbond pleit al jaren voor een verplicht aanvullend pensioen voor alle werkenden, maar ziet daar momenteel te weinig draagvlak voor.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?