Zo weet je of speelgoed en andere kinderartikelen veilig zijn

Image source - Pexels.com

Speelgoed en andere artikelen voor baby’s en kinderen zijn niet altijd even veilig als je zou denken. Ook producten die allang en breed in de winkel liggen, kunnen gevaarlijk zijn. Hoe kan dat? Zijn er testprocedures en hoe werken die? En waar moet je als ouder opletten?

Te veel ruimte tussen de latten van kinderbedjes, een autostoeltje dat los kan schieten of een rammelaar met loszittende kraaltjes: slechts een paar voorbeelden van terugroepacties van kinderartikelen en speelgoed. En dan hebben we het alleen nog maar over 2021. “Consumenten, en vooral aanstaande ouders, gaan ervan uit dat alles wat voor kinderen te koop is, veilig is. Dit is helaas niet het geval”, zegt Mieke Cotterink, expert kinderveiligheid bij VeiligheidNL.

Ondánks alle regelgeving. Want die regels zijn er wel degelijk. Een product dat op de Nederlandse markt komt, moet allereerst aan de Warenwet voldoen, legt Cotterink uit. Dit is een algemene wet waarin staat dat alle producten die in Nederland verkocht worden, veilig moeten zijn. Daarbij zijn er specifieke Europese veiligheidsnormen per productgroep, zoals voor boxen, speelgoed en speeltoestellen. De ontwikkeling van normen wordt in Nederland begeleid door het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN).

Met name voor speelgoed bestaan veel normen. Van normen voor fysische en mechanisch eigenschappen tot brandbaarheid en aparte normen voor onder meer vingerverf en schommels. Ook moet al het speelgoed dat in de Europese Unie verhandeld wordt, voorzien zijn van een CE-markering: een merkteken dat aangeeft dat het product aan de Europese wetgeving voldoet.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?