Stichting ‘Vrienden van het Hoevelakense Bos’ opgericht

Geplaatst op 10 november, 2017 om 10:18 | In de categorie:

Onlangs is bij notariële akte de Stichting ‘Vrienden van het Hoevelakense Bos’ (VVHHBos) opgericht. De eerste voorzitter is bioloog Bram van de Klundert (63) die in het witte, met groen/gele luiken, ‘Boshuisje’ aan de Hoevelakense Boslaan woont.

Het belangrijkste doel van de stichting is ‘de cultuur-historische en ecologische kwaliteiten van het rijksmonument Landgoed Hoevelaken te beschermen, veilig te stellen en verder te ontwikkelen.”

In de regionale pers liet Van de Klundert eind oktober al weten dat het Hoevelakense Bos ‘op het punt van bezwijken staat’. ,,Het bos wordt door heel veel mensen meer gebruikt vanuit het groeiende Vathorst, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Het gebruik is intensiever geworden met hondenuitlaters, fietsers, hardlopers, huttenbouwers en die zitten elkaar nogal eens in de weg.”

Buurman en dierenarts Karel Schipper ondersteunt deze noodkreet en is de secretaris/penningmeester van VVHHBos geworden. Marianne Hendriksen, de laatste burgemeester van Hoevelaken voor de fusie met Nijkerk in 2000, Theo Post van IVN-Nijkerk en Peter Smink, rentmeester van Huize Hoevelaken, zijn intussen aangeschoven als bestuurslid en op 1 november is de eerste vergadering gehouden.

Vijf speerpunten 

Tijdens deze oprichtingsvergadering werden vijf speerpunten aangedragen om de doelstelling te bereiken: 1. Ecologische verbetering, zoals o.a. inzaaien bloemrijke weidemengsels, inzet historische runderen/schapen en verduidelijken aangelijnd/vrij gebied voor honden. 2. Historische kwaliteit, zoals het padenpatroon en karakter rabattenbos versterken en het waterpeil verbeteren. 3. Belevingswaarden vergroten, zoals karakter Hoevelakense Boslaan versterken en voorlichtingsborden plaatsen. 4. Kennis vergroten, door diverse wandelingen te organiseren: historisch, paddenstoelen, planten, voorjaarsvogelgeluiden en vleermuizen/uilen. 5. Gebruikers activeren, zoals afval-, takkenbrigades en kappen/snoeien door vrijwilligers.

,,Met deze stichting willen we alle bedreigingen van nu vanuit de kwaliteit van het bos bekijken, de kansen benutten en een gesprek over de toekomst van het Hoevelakense Bos op gang brengen”, besluit de enthousiaste voorzitter, die samen met het bestuur de plannen verder gaat uitwerken.

Intussen heeft VVHHBos een, uiteraard groen, logo. Ook Bosvriend worden kan via de website vriendenvanhethoevelakensebos.webnode, via bosvrienden@icloud.com, de Facebookpagina of per brief naar Hoevelakense Boslaan 4, 3871 KA Hoevelaken.

Tekst/foto: Theo Zuurman