Snel weg reclame

Geplaatst op 2 december, 2014 om 10:31 | In de categorie:

Hoevelaken schrijven we aan elkaar. Dat weten we wel. Als we Hoeve Laken schrijven, hebben we het over een hoeve, die Laken heet. Daar komt overigens de naam Hoevelaken van oudsher wel vandaan, van hoeven – in de betekenis van ontginningskavels – die in de buurt van de Laak liggen. Maar dit terzijde. Of ter zijde? Want daar wil ik het nu over hebben, over de spatie dus.

De spatie is aan een geweldige opmars bezig, zo lijkt het. Dan zie je bij een fietsenmaker een bord met de tekst: Buiten band 10 euro, binnen band gratis. Natuurlijk ga je dan naar binnen om de gratis band te halen. En als je op Marktplaats reageert op de aankondiging Drie jarige paarden te koop, dan blijken de bewuste paarden helemaal niet jarig te zijn. En voor je het weet krijg je in een dierenwinkel ruzie met de eigenaar, omdat op de winkelruit met grote letters staat: Honden kussen – 5 euro. Maar de hond kussen, ho maar. Hoe kom je daarbij? Nee, ook niet voor 5 euro…

De verwarring is compleet als je reageert op een advertentie Naakt modelschilderen. Dan blijk je tot je verbijstering tijdens het schilderen zelf uit de kleren te moeten. Begrijpelijk dat je – wantrouwig geworden – het restaurant met de aanbieding Dag schotel – 15 euro links laat liggen. Voor je het weet is je bord met eten vertrokken. Laat maar zitten, denk je. Zeker als het dagmenu dan ook nog luidt: Konijnen bouten in pruimensaus.

Spatiefouten zijn spelfouten. Bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal dat op woensdag 17 december weer op tv wordt uitgezonden, telt een spatiefout als een keiharde fout. Een tekst met spatiefouten oogt dus niet professioneel. Maar spaties kunnen – zoals hierboven blijkt – ook de betekenis van woorden veranderen: een lange afstandloper is echt iets anders dan een langeafstandloper. En het ontbreken van een simpel verbindingsstreepje heeft grote consequenties als je boven een krantenartikel ziet staan: Paus op non actief.

Je kunt ook bewust met spaties spelen, daar is natuurlijk niks mis mee. Als ik nu over de A1 naar Amsterdam rij, zie ik bij de voetbalvelden van Cobu Boys op het grote scherm een reclame van schoenenfabrikant Floris van Bommel, met de tekst: Snel weg reclame. Heel veel tijd heb je inderdaad niet om deze slogan in alle rust te bekijken.

René Dings heeft een boekje geschreven over onjuist spatiegebruik. Alleen de titel is het al waard dit bundeltje aan te schaffen: Weg om legging. Let wel, het gaat om een wegafsluiting, niet om een man die zijn vrouw verlaat vanwege haar legging. In 2004 richtte de auteur het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS) op. Op de website spatiegebruik.nl is alles te vinden over dit platform. Via @spatiegebruik is SOS ook te volgen op Twitter. Vermakelijk en je steekt er nog wat van op ook. Aanrader!

Ben Tekstschrijver