Nieuwjaarsconcert in Grote Kerk

Geplaatst op 2 januari, 2018 om 12:58 | In de categorie:

Liefhebbers van orgelmuziek, mooie liederen en samenzang kunnen het nieuwe jaar muzikaal beginnen in de Grote Kerk van Nijkerk.

De bekende organist Evert van de Veen verzorgt op zaterdag 6 januari 2018 een nieuwjaarsconcert op het prachtige Van Deventer-orgel uit 1756. Hij heeft een afwisselend programma samengesteld, dat goed aansluit bij de start van het nieuwe jaar. De eerste twee programmapunten gaan bijvoorbeeld over de leiding van God in het leven: liedbewerkingen van Klaas Jan Mulder over “Leer mij Uw weg, o Heer” en “Wees mijn Leidsman”.

Halverwege het programma komt bovendien een stuk van Dick Sanderman aan bod over “Ga met God en Hij zal met je zijn”. Hiermee wil de organist ongetwijfeld iets meegeven bij de start van 2018. Ook het Choralvorspiel over “Hilf, Herr Jesu, laß gelingen” van Gottfried August Homilius past bij de jaarwisseling. Dit Duitse lied is een gebed voor een heilige levenswandel en Gods bijstand en genade in het nieuwe jaar.

Verder klinkt er onder meer vrolijke muziek van Antonio Vivaldi, een bekend Praeludium en fuga in c moll (BWV 546) van Johann Sebastian Bach en Sonate II in c moll van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Er wordt afgesloten met de Fantasie over “Grote God, wij loven U” van Klaas Jan Mulder: een lied waarin het thema ‘eeuwigheid’ een rol speelt. Aansluitend volgen drie verzen samenzang. Het volledige programma is te bekijken op www.orgelnijkerk.nl.

Evert van de Veen (1963) begon op jonge leeftijd met orgellessen. Na lessen te hebben gevolgd bij Evert van de Kamp en John Propitius volgde hij een orgelstudie aan het Conservatorium in Utrecht bij Theo Teunissen. Hij geeft nu jaarlijks vele concerten, als organist, koorbegeleider en dirigent. Er verschenen orgel-CD’s en bundels met bladmuziek van zijn hand. Op zondag speelt hij in de Gereformeerde Kerk van Voorthuizen en in de Hervormde Kerk van Putten.

Het concert op zaterdag 6 januari begint om 20.00 uur. De toegang is gratis; aan de uitgang wordt een collecte gehouden. Nieuw is dat de luisteraars de organist ook kunnen zien spelen op een videoscherm in de kerk. Na afloop van het concert is er in ’t Gasthuus naast de kerk gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken en de organist en andere bezoekers te ontmoeten en na te praten.

Datum: zaterdag 6 januari 2018
Tijd: 20:00 tot 21:15
Locatie: Grote Kerk, Holkerstraat 1, Nijkerk