Nieuwe Nijkerkers tekenen Participatieverklaring

Geplaatst op 16 juli, 2017 om 11:48 | In de categorie: ,

Maar liefst 46 statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) tekenden op donderdag 6 juli hun participatieverklaring. Dit vormde de afsluiting van een reeks workshops verzorgd door Vluchtelingenwerk over de basisprincipes uit de Nederlandse samenleving. De ondertekening symboliseert een welkome start in de Nijkerkse samenleving.

 Nadat alle verklaringen individueel getekend werden door zowel de statushouders als de wethouder, was er een officieel moment waarin de verklaringen werden aangeboden. Marly Klein heette de nieuwkomers namens het gemeentebestuur van harte welkom in Nijkerk en nodigde hen uit vooral mee te doen en hun talenten te ontplooien.

Marly Klein: “Ik vind het geweldig om te zien hoe enthousiast iedereen hier vanmiddag zit. Ondanks de moeilijke situatie die velen achter zich hebben liggen, zijn de statushouders écht gemotiveerd om het beste van hun leven in Nijkerk te maken. Dat is alleen al te zien aan hoe snel mensen de taal oppakken en hun weg vinden in Nijkerk.” Een speciaal dankwoord en applaus was er voor Vluchtelingenwerk. Dankzij de inzet van deze vrijwilligers en medewerkers krijgen deze statushouders de kans op een goede start in Nijkerk.

De participatieverklaring is door de landelijke overheid ingevoerd om nieuwkomers kennis te laten maken met de Nederlandse normen, waarden, rechten en plichten. In de verklaring spreken de nieuwkomers zich uit dat zij dat zij de basisprincipes uit de Nederlandse samenleving respecteren. De waarden “vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie” staan centraal. Vanaf 1 oktober 2017 moeten alle nieuwkomers die inburgeringsplichtig zijn deze verklaring verplicht ondertekenen als onderdeel van hun inburgeringsexamen. “Hoewel de verklaring door deze wettelijke veranderingen een andere lading krijgt, verandert dit voor de praktijk niet zoveel. We zien dat mensen uit zichzelf geïnteresseerd zijn om kennis te nemen van onze kernwaarden en willen vooral deze eigen motivatie aanboren. Wij zijn erg enthousiast over de huidige opzet” aldus Marly Klein.