Nieuwe aanpak zwerfafval Hoevelaken

Geplaatst op 9 februari, 2018 om 9:53 | In de categorie:

In samenwerking met de gemeente Nijkerk organiseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een informatieavond in Hoevelaken over een nieuwe aanpak van zwerfafval.

De nieuwe aanpak voor het opruimen van zwerfafval houdt in dat buurtgenoten een Zwerfafvalbrigade oprichten. ,,Samen met buurtbewoners regelmatig zwerfafval opruimen geeft voldoening en is nog gezellig ook”, aldus de partijen.

De gemeente is enthousiast over het concept van Zwerfafvalbrigades en gaat er vanuit dat Zwerfafvalbrigades een waardevolle aanvulling kunnen zijn op reeds bestaande initiatieven om zwerfafval aan te pakken. Tijdens het Levend Landschap proces dat in de afgelopen tijd rond Hoevelaken is gevoerd, is zwerfafval bovendien door bewoners zelf als aandachtspunt naar voren gebracht.

Tijdens de avond krijgen bezoekers een presentatie over landschap in de eigen omgeving. Er is aandacht voor het probleem van zwerfafval, dat het landschap ernstig ontsiert. Het nieuwe concept van zelfredzame Zwerfafvalbrigades wordt uitgebreid toegelicht, dé oplossing voor een schoner landschap.

Het accent ligt hierbij op een positief en een gezamenlijk resultaat: het is leuk om samen zwerfafval op te ruimen en het hoeft niet lang te duren. Iedereen kan het initiatief nemen en inwoners hoeven alleen mee te doen als ze zin en tijd hebben. Dat stimuleert anderen om ook aan de slag te gaan en zo ontstaat een zwaan-kleef-aan effect.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland zet zich in voor een vitaal, beleefbaar en herkenbaar streekeigen landschap. SLG heeft geen eigen terreinen en werkt altijd samen met anderen, zowel organisaties als burgers. Het aantal aangesloten vrijwilligersgroepen in Gelderland is op dit moment 282, met in totaal meer dan achtduizend vrijwilligers.

In Kilder (gemeente Montferland) is in januari vorig jaar de eerste Zwerfafvalbrigade met succes van start gegaan. Ook in de gemeenten Heerde, Ede, Doetinchem, Renkum en Hattem hebben bewoners inmiddels de handen uit de mouwen gestoken. Binnenkort gebeurt dat in nog meer gemeentes.

Een overzicht van alle Zwerfafvalbrigades is hier te vinden.

De informatieavond vindt plaats op donderdag 22 februari in Dorpshuis De Stuw aan de De Brink 10 in Hoevelaken. De avond start om 19.30 uur met een kopje koffie of thee. Iedereen is welkom.