Klein gebrek geen bezwaar

Geplaatst op 30 januari, 2015 om 12:50 | In de categorie:

Het is een boektitel van Gerard Reve en vroeger stond het ook nog wel eens in een contactadvertentie: klein gebrek geen bezwaar. Tegenwoordig kom ik de term in contactadvertenties nooit meer tegen. In de wereld van Tinder word je al gauw honend weggeklikt als je gezegend bent met bloemkooloren, appelwangen of perenheupen. Mensen met een vlekje worden vreemd aangekeken. Gefotoshopte media-iconen en rammelgeraamtes op de catwalk zetten de toon. De ‘misvormde’ lippen van Yolanthe Cabau van Kasbergen zijn na een ongelukkige belichting bij RTL Late Night wereldnieuws in Nederland. En de naturel rimpels van Sonja Barend zijn een uitzondering op televisie.

Ik heb me eigenlijk nooit zo gerealiseerd dat we deze hang naar perfectie niet alleen op het uiterlijk van mensen toepassen, maar ook op dat van groente en fruit. Tot Albert Heijn onlangs bekendmaakte ‘gekke groente’ in de schappen te zullen leggen. Met korting weliswaar, maar toch…

Bij het kopen van groente en fruit accepteren we al jaren geen buitenbeentjes meer. Of de supers denken dat we deze niet accepteren. Appels halen de winkel niet omdat de ‘looks’ niet goed zijn, sinaasappels worden verwerkt tot compost of veevoer omdat ze een bobbeltje hebben en rare snijbonen kunnen het helemaal schudden. Terwijl ze even vers en even lekker zijn. Maar ja, het oog wil ook wat… Wat Hitler ooit probeerde met mensen – een perfect Arisch ras kweken – is in de wereld van de wortelen en spruiten al lang gemeengoed. De oerwortel was niet oranje maar eerder wit, rood of donkerpaars en spruitjes waren echt niet altijd groen.

Groente en fruit vinden in onze maatschappij een roemloos einde omdat hun uiterlijk niet voldoet aan de heersende norm. Zo verspillen we gemiddeld bijna 15 procent van deze smakelijke voedingsproducten. Ik ben dan ook blij dat afwijkende groente en fruit weer een kans krijgen in de schappen van de supermarkt. Drie jonge Nederlandse vrouwen gaan nog een stap verder. Zij zijn de oprichters van Kromkommer. Deze organisatie wil nodeloze verspilling tegengaan en doet haar best om gekke groente die vanwege het uiterlijk buiten de boot valt, volledig geaccepteerd te krijgen. Dat betekent in de ogen van de oprichters ook dat kromme komkommers, tweebeenwortels en bobbelige paprika’s voor dezelfde prijs verkocht moeten worden als perfecte groente.

Deze organisatie kan rekenen op mijn sympathie. Sterker nog, we hebben in de Tweede Kamer al de Partij van de Dieren, waarom zou daar de Kromkommer Partij niet bij kunnen? En dan mogen ze hun werkterrein wat mij betreft best wat verbreden. Niet alleen de belangen behartigen van fruit met een vlekje en groente die er net even anders uitziet, maar opkomen voor alle rare snijbonen in deze wereld.

Ben Tekstschrijver