Film: “Die Welle” in De Stuw

Geplaatst op 22 april, 2017 om 10:41 | In de categorie:

Op Bevrijdingsdag 5 mei wordt in De Stuw in Hoevelaken de film “Die Welle” vertoond. Gymnasiumleraar Rainer Wenger start, tijdens een studieweek een experiment om te laten zien hoe makkelijk het is om een grote menigte te manipuleren.

Met Wenger als eerlijk gekozen en zodoende te gehoorzamen leider, bedenken ze vervolgens samen de ene na de andere maatregel waarmee ze zich als herkenbare en gelijkgestemde groep kunnen profileren. Zodoende worden de vaste vriendengroepjes uit elkaar gehaald en aan anderen gekoppeld, gaan ze allemaal een wit hemd met een blauwe broek dragen, nemen ze de groepsnaam Die Welle (‘de golf’) aan, bedenken ze een logo en gaan ze een kenmerkend handgebaar voeren als groepsgroet.

Het project slaat enorm aan onder de deelnemers, die al snel ook buiten de schoolmuren een steeds hechtere, voor elkaar opkomende groep vormen waarin discipline en uniformiteit sleutelwaardes zijn. De keerzijde van het project wordt zichtbaar wanneer de uniformiteit binnen de groep leidt tot absolute uitsluiting van iedereen die zich niet exact aan de groepsregels conformeert. Als je geen wit hemd draagt hoor je er niet bij.

Dan onthult Wenger dat hij zijn voornemens niet meent en dat het allemaal deel uitmaakt van het project. Zijn leerlingen hebben onbedoeld aan zichzelf laten zien hoe er een fascistische beweging kan ontstaan binnen een school met volstrekt normale leerlingen, die dit een week eerder nog voor onmogelijk hielden. Regisseur Dennis Gansel wil laten zien dat het fascistische gevaar nog steeds niet geweken is. Hij steekt een intrigerend, waargebeurd verhaal in een nieuw hip jasje.

Kosten: € 7,50. Leden bibliotheek op vertoon van pas: € 6,00 incl. kopje koffie/thee
Tickets:  online via bibliotheeknijkerk.nl of bij de bibliotheek/Bruna in Hoevelaken
Locatie: De Stuw, De Brink 10, Hoevelaken
Aanvang: 20.15 uur, zaal open om 20.00 uur