Eén Haen en 9000 kippen

Geplaatst op 15 januari, 2014 om 9:20 | In de categorie:

Het is nu precies drie jaar geleden dat Cor en Ans Horst grand café en partycentrum De Haen op de Brink in Hoevelaken overnamen. Op 25 januari 2011 openden ze de deuren van hun nieuwe onderneming, zeg maar gerust de deuren naar een nieuw leven.  Het is ook drie jaar geleden dat ik startte als zelfstandig tekstschrijver onder de naam Ben Tekstschrijver. Ook voor mij veranderde er veel. Deze twee Historische Hoevelakense feiten – ik weet natuurlijk dat dit overdreven is, maar die twee H’s allitereren zo lekker – kwamen samen in het eerste blog dat ik schreef op mijn website.

Ik had op het terras van tennisvereniging Weldam al heel wat biertjes ‘met’ Cor en Ans gedronken, nu ging ik tijdens een van die eerste dagen in de Haen een biertje ‘bij’ hen drinken.

Hun huisbier was Warsteiner. Daar werd ik al meteen blij van. Duits bier gebrouwen volgens het ‘reinheitsgebot’. Ik hou me graag voor dat dit bier daarom onmogelijk ongezond kan zijn.
Toen ik aan het eind van de middag afrekende, complimenteerde ik Cor nog even met zijn mooie zaak. Het bracht hem op een idee.
‘Hier, ons gastenboek, schrijf jij daar ook even wat in?
Een vlugge inspectie van de eerdere reacties in het gastenboek leerde me dat de berichten allemaal min of meer dezelfde boodschap bevatten: heel veel succes met jullie mooie zaak. Niets mis mee, maar ik was net gestart als zelfstandig tekstschrijver, dus ik vond dat ik wel met een leuk tekstje op de proppen moest komen. Adel verplicht tenslotte. En mijn eerste ‘reclame’ in het dorp.
Maar er schoot me niet meteen iets passends te binnen. Om tijd te rekken zei ik tegen Cor: ‘Ik ga even naar het toilet, daarna schrijf ik er wat in.’
Ook achter het urinoir wilde het wereldidee nog niet meteen naar boven komen. Pas op het moment van afknijpen borrelde een bruikbare gedachte op. Ik moet iets doen met ‘de haan en zijn kippen’, bedacht ik. Op weg naar de bar vormden zich de zinnen zoals ze moesten worden.

In het gastenboek staat nu:

Ik weet niet zeker of in een kippenhok met 9000 kippen één haan voldoende is. Maar in een dorp met 9000 inwoners is één Haen genoeg!

Toen ik mijn jas aantrok zag ik uit mijn ooghoeken dat Cor het gastenboek doorgaf aan de klanten aan de bar. ‘Hier’, zag ik hem zeggen, ‘lees even.’
Met een glimlach trok ik de deur van De Haen achter me dicht. En dat kwam niet alleen door de Warsteiner. Taal is een wapen. Het leukste wapen dat er is. De trekker van de taal overhalen en merken dat het schot doel treft, daar word ik vrolijk van.

Ben Tekstschrijver

PS: Wilt u gratis mijn maandelijkse blogs volgen? Stuur dan een bericht met uw naam en e-mailadres en ik zet u op de lijst. Al 400 mensen gingen u voor.

(Foto: Theo Zuurman)