Ben Blog: Vla in je korte broek

Geplaatst op 3 april, 2015 om 12:16 | In de categorie:

De lente staat voor de deur, doe eens gek, ga stemmen in je korte broek en neem een pak vla mee…

Zo vlak na de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen zijn we een beetje verkiezingsmoe, lees ik. Toch roep ik iedereen in Hoevelaken en wijde omgeving op gebruik te maken van jullie democratisch recht en weer te gaan stemmen. Doe mee aan de Grote Voutjesverkiezing 2015.

Stichting Taalvoutjes organiseert deze verkiezing omdat ze drie jaar bestaan. De stichting heeft uit ruim 3000 ingezonden taalvoutjes een voorselectie gemaakt en deze verdeeld in vijf categorieën.

Bedrijven
In de eerste categorie ‘Bedrijven’ is het meteen al moeilijk kiezen. Een rechts-extremistische eigenaar van een frietzaak verkoopt naast frikandellen en kalfskroketten ook nazischijven. En een stuk karton op een winkeldeur van een cadeau- en potteriewinkel maakt duidelijk dat het hier niet zomaar een winkel betreft, maar een Erkent Leerbudrijf. Maar de topper voor mij in deze categorie is zonder twijfel de advertentietekst voor Campina Lentevla. Ik stel me voor dat de copywriter na een avondje zwaar tafelen op maandagmorgen de opdracht kreeg in een leuk tekstje een koppeling te maken tussen de vla en de lente. Met dit als resultaat:

De vogels fluiten, de zon schijnt eindelijk weer eens en buiten ruikt het lekker. Lente, eindelijk je korte broek weer eens aan. Campina Lentevla aardbei is een lekker frisse vla met echte aardbeien. Lekker in de lente. En nog lekkerder in je korte broek.

Media
Nog bijkomend van de kledderzooi in die korte broek, neem ik je mee naar de categorie Media. De quote van topman Hughes mag er bijvoorbeeld zijn. Hij blijft ‘stinkend zijn best doen’. De winnaar voor mij is echter de kop van Nu.nl over het spraakmakende lied van John Ewbank voor de kroning van onze koning: Willem-Alexander betreurt ophef over koningslid.

Supermarkten
In de categorie ‘Supermarkten’ gaat mijn stemadvies uit naar de volgende aankondiging: Door leverproblemen hebben we afgelopen zaterdag helaas geen bieren aangeleverd gekregen. Excuses voor het ongemak.
Op een mooie tweede plaats komt wat mij betreft de Indonesisch mild gekruide kroepoep van Albert Heijn.

Verkeersborden
In de categorie Verkeersborden sta ik voor een dilemma: op welk signaal van boven moet ik wachten als ik voor een brug sta met het bord: Bijbel signaal brug vrijmaken. Gelukkig is het Winkul Centrem bereikbaar.

Winkels
In de vijfde categorie Winkels wordt me weer eens duidelijk dat door middenstanders hard wordt gewerkt. Veel vakantie hebben ze niet, getuige de aankondiging: I.v.m. vakantie zijn we van 17:30 t/m 18:00 uur gesloten. En dat terwijl ze een heuse Bosch dikkepeerzaag in de schappen hebben liggen.

De opkomst tijdens de Provinciale verkiezingen en Waterschappen was laag. De zaal van dit ‘feest van de democratie’ was nog niet voor de helft gevuld. Wie weet spreekt de Grote Voutjesverkiezing meer tot de verbeelding. Op 21 april wordt de uitslag bekendgemaakt. Ga naar de site van Taalvoutjes om te stemmen. Gewoon omdat het leuk is, zo leuk dat het je soms dun door de broek loopt. Check dan wel even of het geen vla is…

Ben Tekstschrijver