Agenda

Coronasteun Booking leidt tot gevloek in kabinet, maar terughalen kan niet – hoevelaker.nl

De staatssteun die Booking.com van de Nederlandse overheid heeft gekregen, kan juridisch gezien niet worden teruggevraagd. Het bedrijf omzeilde de regels zodat de top van het bedrijf een miljoenenbonus kon innen en ook loonsubsidie kon aanvragen.

“Toen ik het las, heb ik een beetje gevloekt”, zei demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) woensdag in de Tweede Kamer tijdens het debat over het verlengen van de coronasteun. Booking.com heeft duizenden mensen ontslagen en de omzet kelderde als gevolg van de coronacrisis. Toch keerde het bedrijf de eigen top zo’n 26 miljoen euro aan bonussen uit, terwijl het ook gebruikmaakte van overheidssteun.

In totaal kreeg het vakantieplatform 100 miljoen euro aan coronasteun, waarvan 65 miljoen van de Nederlandse Staat, schreef NRC vorige week. De regels staan de combinatie van staatssteun en bonussen inmiddels niet meer toe, maar de loonsteun, bekend als NOW, kende in de eerste drie maanden van de crisis nog geen verbod op bonussen, het inkopen van eigen aandelen en dividenduitkering. “We hadden geen tijd om over allerlei voorwaarden na te denken”, zei Koolmees daarover.

De bewindsman kan het persoonlijk niet rijmen dat Booking.com op deze manier de loonsubsidie binnen hengelde en de top zichzelf verrijkte, maar daar blijft het bij. “Persoonlijke en juridische normen zijn niet hetzelfde.” Met terugwerkende kracht de regels aanpassen, ziet Koolmees evenmin zitten. “Dat past niet bij een betrouwbare overheid.”

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *